*Nettavisen* Nyheter.

Ost og vin i godt selskap

Ost og vin er to primadonnaer. Det skal litt til for å få dem til å trives med hverandre. Ekspertene hjelper deg til full klaff

09.03.07 10:15

(SIDE2:) Kombinasjonen ost og rødvin har lett for å gå galt, ifølge Art of Tastes vinekspert Arnie Stalheim.

– Under modningsprosesser i endel oster dannes det stoffer som krasjer med garvestoffene i rødvin, noe som gir en ubehagelig metallisk smak i munnen. Det finnes gode kombinasjoner av ost og rødvin, men de hører til unntakene, sier han.

Art of Taste: Les mer om mat og drikke

Stalheim anser hvitvin som generelt lettere å kombinere med ost. Han foreslår en tørr eller halvtørr tysk riesling som en god allroundvin til ost. Men maks uttelling blir det likevel ikke med én vin og flere oster.

Ost til dessert – et forsømt kapittel
Osteekspert Tom Erling Berg hos Oluf Lorentzen anbefaler å satse på få osteslag og heller større stykker for å gjøre det enklere å sette vin til.

Det går også godt an å servere bare én ost og én vin, enten som kveldsmåltid, hvilemåltid før dessert, eller som dessert.

– Vi har vært kjipe i Norge når det gjelder å servere ost til dessert. For eksempel er roquefort med et glass sauternes utmerket som avslutning på måltidet, sier Berg.

Komponer et ostebord
Men når du har mange gjester, er det ingenting i veien for å servere litt flere oster med tilhørende viner. Velg først ost, så vin.

Berg foreslår å kombinere ost fra forskjellige familier i osteslekten, for å gjøre det mer spennende. Da med mest av milde oster som brie og camembert, og minst av blåmuggost. Tilsammen 150 gram per person når ost skal være et helt måltid.

Sjekk tipsene for vin til ost her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.