Gå til sidens hovedinnhold

Østensjø best i by'n for unge

– Gratulerer med byens beste bydel, sa utekontakt Jørn Skaug da han innledet på ungdomskonferansen i Østensjø. Her var unge samlet for å få inspirasjon til å engasjere seg.

ØSTENSJØ: Ifølge spørreundersøkelsen «Ung i Oslo 2012», er Østensjø den beste bydelen å bo i for osloungdom.


– Ingen andre bydeler har flere ungdomsklubber enn dere. Andre bra ting er idrettslagene, men det er også noen rare ting som kommer frem, sa leder av Utekontakten, Jørn Skaug, da tidenes første ungdomskonferanse nylig ble avholdt i Østensjø.

LES OGSÅ: Ungdomsrådet vil ha opp engasjementet hos ungdommen

– Dere syns skolen er dritkjedelig og meningsløs, men samtidig skulker dere minst. Det viser at dere er pliktoppfyllende, sa Skaug.

Tre utfordringer

Skaug informerte om Utekontaktens omfattende arbeid og generelle ungdomstilbud i bydelen. Han oppfordret unge som sliter eller lurer på noe til å ta kontakt, og fortalte at de hjelper til med alt fra rusmisbruk og skulking til hyggelige ting som utflukter.

– Det eneste som er likt for alle i undersøkelsen er psykiske utfordringer. Er det noe som messer opp hverdagen din, finn en voksen å snakke med, sa Skaug.

Han spådde ellers dette om fremtiden:

– Unge som føler seg utenfor på grunn av fattigdom og unge som dropper ut av skolen er også en utfordring. Voldskriminalitet vil ligge lavt, for bydelen har ingen store grupper med «uartig» ungdom. Det er lite skolekonflikter og rusmisbruket er langt under gjennomsnittet. Vi har en stor gruppe med aktive ungdommer, sa Skaug fornøyd.

Vil gjøre bydelen bedre

Konferansens hovedfokus var hvordan unge kan engasjere seg, og alle ungdomsskolene var representert. Ina Trøan Berg informerte om ungdomsrådet, som hun leder, og som sto bak arrangementet.

KLIKK PÅ HOVEDBILDET FOR Å SE FLERE BILDER FRA KONFERANSEN

– Vi er ungdommens talerør og har mulighet til å påvirke politikk som angår ungdom. Ved at ungdommen engasjerer seg mer kan vi gjøre Østensjø til et enda bedre sted for unge, sa Berg.

Hun oppfordret også ungdommen til å søke om midler fra ungdomspotten på 100.000 kroner, som skal brukes på aktiviteter og tiltak som er til glede for flest mulig av bydelens unge.

Rett til å bli hørt

Lokalpolitiker Hanne Eldby (SV) kom med tips til hvordan ungdom kan påvirke.

– Selv om Østensjø er best, er bydelen ikke perfekt. Det er alltid mulig å forbedre ting, sa Eldby.

– Det er viktig at ikke bare noen grupper er med å bestemme, og unge er underrepresentert. Kom gjerne i åpen halvtime i bydelsutvalget, det er mulig å gjøre en forskjell, sa Eldby.

– Vi vil gjerne høre på dere, og gjennom å påvirke saker lærer man også om demokratiske prosesser, sa Eldby.

Hun syntes ungdomsrådets initiativ til å arrangere en ungdomskonferanse var veldig positivt.

– Dette er innmari bra. Bydelen er stor og alle kjenner ikke hverandre. Det er fint å samle ungdom fra alle skolene så de kan få en bedre dialog og få vite om de kanaler som finnes for å påvirke og engasjere seg. Jeg håper det kommer flere unge folk i åpen halvtime fremover, sa Eldby, som var tilstede på konferansen hele dagen.

Seks punkter å jobbe videre med

I tillegg til kulturinnslag med lokale talenter, hadde ungdommene gruppearbeid om temaer som opptar ungdom.

Gruppearbeidet resulterte i flere punkter ungdomsrådet skal jobbe videre med:

Mer skole og mindre lekser, billigere idrettstilbud, bedre tilgang til lokaler for uorganisert aktivitet, pålitelige busser og rabatt på kollektivtransport, 16-årig stemmerett, bedre inneklima på skolene og utstyrsbank i bydelen.

– I tillegg til dette kommer vi til å lese gjennom de andre sakene som ble foreslått på ungdomskonferansen, og diskutere disse, sier Ina Trøan Berg i etterkant av konferansen.

Stolt av bydelen

Lederen av ungdomsrådet synes ungdommen skal være stolte av at Østensjø er den bydelen med flest fritidsklubber.

– Det er viktig at ungdommene bruker fritidsklubbene, slik at det fortsetter å være like mange. Jeg synes også vi skal være stolte av at Østensjø bydel har elevene som skulker minst, sier Berg.

– Østensjø bydel har ikke bare flotte steder for ungdom å være inne, men vi har også flotte utearealer som Østmarka rett i nærheten og Østensjøvannet. Det beste med bydelen er nok fritidsklubbene, utekontaktene og de andre som gjør en jobb for at ungdom i bydelen skal ha det bra, sier Berg.

LES FLERE SAKER OM BYDEL ØSTENSJØ HER

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken