Ostetollen på bordet igjen

Norge og EU skal igjen forhandle om tollfrie kvoter på landbruksvarer, og ifølge landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) kan Unionens mandat bli klart til uka.

Norge og EU skal igjen forhandle om tollfrie kvoter på landbruksvarer, og ifølge landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) kan Unionens mandat bli klart til uka. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Det kan være duket for ny ostekrangel når Norge og EU setter seg til forhandlingsbordet om tollfrie kvoter på landbruksvarer.

13.11.14 16:06

– Det blir spennende å se hva slags krav som kommer, sier landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) på besøk i Brussel.

EU og Norge forbereder nye forhandlinger om tollsatser og tollfrie kvoter på landbruksvarer, og Unionens krav til Norge kan være klare til uka. Etter mye baluba rundt Norges endrede tollsatser på ost og kjøtt er Oslo nå spent på hva Brussel vil svare med i forhandlingene.

– Jeg tror vi skal få til en god avtale, men EU reagerte sterkt på det som ble gjort av den forrige regjeringen. Det er noe som sitter i ennå, sier Listhaug om de rødgrønnes tollendring to år tilbake.

– Vi vil nå avvente og se hva som kommer av krav fra EU, sier hun uten å ville gå inn på hva de norske kravene vil bli. Eller når de blir klare.

Tollfritt

EØS-avtalen omfatter ikke landbrukssektoren, så EU og Norge møtes med noen års mellomrom for å bli enige om tollfrie kvoter og tollettelser på en rekke produkter.

Med stor norsk landbruksimport og liten -eksport er det i hovedsak EU-varer som nyter godt av ordningen.

Etter forrige forhandlingsrunde ble den tollfrie kvoten på ost fra EU økt til 7.200 tonn fra 2012. Men så ble det bråk.

Den rødgrønne regjeringen endret tollberegningen fra kroner til prosent på visse typer ost og kjøtt. På alt utover kvoten betyr det en kraftig avgiftsøkning.

EU reagerte sterkt og tar det ifølge Listhaug fortsatt opp i alle møter med Norge.

Trenger flertall

– Nå skal vi forhandle en avtale, da håper jeg vi kommer fram til en løsning som begge parter er fornøyd med, sier hun på spørsmål om den omstridte ostetollen kan forsvinne.

Regjeringen trenger imidlertid Stortingets godkjenning av alt av innrømmelser til EU i en ny avtale, og det kan bli komplisert når ostetollen fortsatt har flertall der.

– Vi skal kjempe for Norges interesser, sier Listhaug, men legger ikke skjul på at hun helst hadde sett de rødgrønnes tollregime omgjort.

Vil ta tid

– Regjeringen er tydelig på at vi gjerne skulle sett den reversert. Det var viktig for meg å gi uttrykk for det her: At vi i utgangspunktet ønsker det, men ikke har flertall på Stortinget, sier hun til norsk presse i Brussel etter møte med EUs nye landbrukskommissær Phil Hogan.

Når de kommer i gang, blir det tredje runde med landbruksforhandlinger mellom Norge og EU. De har vist seg kompliserte. Forrige gang tok det rundt fem år å få et nytt tollregime på plass fra 2012.

– Dette kommer til å ta tid, konstaterer Listhaug. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.