Gå til sidens hovedinnhold

Østfoldbanen åpen igjen - forsinkelser ved Spydeberg

- Vi jobber med å rette feilen, sier Bane Nor om sporvekselfeil ved Spydeberg.

OSLO (NTB, Nettavisen): Fredag morgen åpner Østfoldbanen igjen etter store problemer torsdag på grunn av uvær. Det vil imidlertid fortsatt bli enkelte innstillinger i rushtiden.

Fredag morgen melder Bane Nor at det er forsinkelser på Østre linje ved Spydeberg.

- Det er forsinkelser på grunn av en sporvekselfeil ved Spydeberg. Vi jobber med å rette feilen, men vet ikke hvor lang tid det vil ta, skriver Bane Nor på sine nettsider.

Bane Nor meldte natt til fredag at feilen med fjernstyringen grunnet uværet er utbedret.

Se de siste trafikkmeldingene på Bane Nors nettsider her

Har reparert feil ved Bekkelaget

Østfoldbanen har vært stengt mellom Oslo S og Ski på grunn av en ødelagt sporveksel.

Fredag melder Bane Nor at feilen ved Bekkelaget som har ført til innstilte tog og forsinkelser på Østfoldbanen, er funnet og utbedret.

- Det viser seg å være flere årsaker til at denne feilen oppsto, og nå er vi veldig glade for at vi har fått utbedre disse og at de reisende får kjørt tog som normalt igjen, sier Vibeke Aarnes, konserndirektør Infrastruktur i Bane Nor, ifølge en pressemelding.

Siden sommerens arbeid på Østfoldbanen ble ferdig i starten av august, har det vært en feil ved Bekkelaget. Problemet ble oppdaget 5. august.

Ifølge Bane Nor har dette vært en type feil som er svært krevende å lokalisere. Feilen har ført til at signalsystemet får informasjon om at det er tog i sporet, selv om dette ikke er tilfelle. Det fører til at systemet gir rødt lys.

- Har tatt alt for lang tid

- Av sikkerhetsmessige hensyn har vi derfor ikke kunnet la togene kjøre, forklarer Bane Nor.

- Det er ikke vanskelig å forstå at folk er frustrerte og synes dette har tatt alt for lang tid. Vi har jobbet for fullt med alle nødvendige ressurser for å finne ut av dette. Det har vært gjort systematisk feilsøk på den måten at man tester ut en og en ting av gangen for å se om det avdekker rotårsaken. Det tar tid i et komplekst jernbanesystem, sier Vibeke Aarnes.

Slet med å skaffe alternativ transport

Vy slet fredag med å skaffe nok alternativ transport. Etter midnatt til fredag opplyser togselskapet at det fortsatt er få tilgjengelige busser og taxier og ber passasjerer som har planer om å benytte Østfoldbanen, om å vurdere andre transportmidler.

– Vi har noe alternativ transport, men langt ifra nok. Vi gjør alt vi kan for å få folk fram, men det har rett og slett blitt en for voldsom oppgave i dag, sa pressesjef i Vy, Åge-Christoffer Lundeby, til NRK torsdag ettermiddag.

Det kraftige regnet og tordenværet på Østlandet det siste døgnet har ført til store utfordringer. I morgentimene torsdag var det totalt kaos i togtrafikken og nesten alle tog var innstilt, både hos Vy og Flytoget.

Sørlandsbanen åpen igjen

Også andre steder har Vy og Bane Nor hatt problemer. Sørlandsbanen var stengt mellom Kongsberg og Bø på grunn av ras.

Sørlandsbanen ble åpnet igjen for togtrafikk mellom Nordagutu og Gvarv klokka 03.40, melder NRK Trafikk.

Statsråd vil ha togevaluering

– Vi må se på hvordan vi kan slippe å stenge togtrafikken om sommeren lenger enn høyst nødvendig, sier samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) ifølge NTB.

Nå ber han om en evaluering av sommestengningen og vedlikeholdsarbeidene på jernbanenettet.

– Vi må forbedre oppetiden på infrastrukturen vår, understreket samferdselsministeren.

Fredag møtte han Bane Nor, Vygruppen, Jernbanedirektoratet og Entur for å diskutere situasjonen i norsk jernbane.

– Utgangspunktet er situasjonen vi har hatt gjennom sommeren med stengning og vedlikehold. Det er viktig at vi ikke stenger lenger enn høyst nødvendig. I tillegg må informasjonen til kundene bli bedre, understreket Dale.

Kirsti Slotsvik, direktør i Jernbanedirektoratet, erkjente at det nå er tid for selvkritikk.

Se de siste Twitter-meldingene om kollektivtrafikken i Norge. Savner du meldinger fra noen selskaper? Tips oss på 02060@nettavisen.no:

Kommentarer til denne saken