Osvald-medlemmer kan likevel få Krigskorset

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell avviser at de kommunistiske motstandsmennene under andre verdenskrig ikke kan bli tildelt Krigskorset. Også Forsvarsdepartementet åpner for ny vurdering.

24.03.10 08:25

- Det er uomtvistelig riktig at de som deltok i den kommunistiske motstanden skal kunne vurderes på lik linje med andre, sier Solhjell til Klassekampen.

I forbindelse med en Brennpunkt-dokumentar om den kommunistiske motstandsgruppa Osvald ble det tirsdag reist tvil om det var mulig å gi Krigskorset til medlemmene av gruppa.

Leder av Hjemmefrontmuseet, Arnfinn Moland, avviste at dette var mulig fordi det «aldri var hensikten at åpningen av Krigskorset skulle føre til en revurdering av dekorasjoner under krigen».

Solhjell avviser dette, og får også støtte fra Forsvarsdepartementet der pressevakt Ann Kristin Salbuvik sier til avisen at de «vil vurdere henvendelser som kommer» om å dele ut Krigskorset.

- Selv om det nå er åpnet for å vurdere tildeling av Krigskorset på ny, foreligger det ingen henvendelse til oss om å tildele det til Osvald-gruppa, sier hun.

I fjor ble det igjen mulig å tildele dekorasjonen, og formålet var i første rekke å kunne hedre norske soldater i Afghanistan. SV-leder Kristin Halvorsen sa da at SV gikk med på dette etter å ha fått lovnader om at en revurdering av kommunistiske motstandsfolk under krigen også kunne gjennomføres.

Osvald-gruppa gjennomførte nærmere 200 sabotasjeaksjoner under andre verdenskrig, og samarbeidet med Milorg.

Onsdag tildeles Krigskorset post mortem til kaptein Eiliv Austlid. Austlid ble skutt 15. april 1940 da kolonnen han ledet, havnet i kamp med tyske fallskjermjegere på Hagevollen ved Dovre.

Det er første tildeling av dekorasjonen på 60 år. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.