*Nettavisen* Nyheter.

Otto felt for jødehets

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Pressens Faglige Utvalg (PFU) kom fram til at Otto Jespersen gikk over streken med sine jødekommentarer.

24.02.09 12:07

(SIDE2:) Det er Det Mosaiske Trossamfund, Senter mot antisemittisme og Dr. Imre Hercz som har klaget TV 2 og Otto Jespersen inn for PFU.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Bakgrunnen var to monologer Jespersen framførte i «Torsdagsklubben». Det første omhandlet sjiraffkalven som døde i Kristiansand Dyrepark, der Jespersen uttalte: «Jeg vil også benytte anledningen til å minnes alle de milliarder av lopper og flatlus som mistet livet i tyske gasskamre, uten å ha gjort noe annet galt enn å slå seg ned på personer av jødisk opphav».

Uttalelsen førte til mye oppstyr der blant annet Kurt Valner anmeldte Jespersen for jødehets.

Ikke antisemitt
Som tilsvar fremførte Jespersen enda en monolog der han understreket at han ikke var antisemitt, men heller ikke semitt, «kanskje noe mitt imellom».

- Jeg har faktisk møtt svært få jøder. Dette kommer kanskje til å endre seg nå som finanskrisa er i gang, og jeg sikkert må ta meg en tur til pantelåneren en gang iblant, sa Jespersen i monologen.

Pressens Faglige Utvalg synes denne saken var såpass komplisert at de har innkalt noen av utvalgets medlemmer til ekstra diskusjoner om klagen.

- Dette er en sak der vi må pløye ny presseetisk jord, het det fra utvalget.

Monologene fra «Torsdagsklubben» ligger ute på TV 2 sine nettsider. Du finner dem her

Høyt under taket
Utvalget minnet om at det må være høyt under taket når det gjelder satire og humor, men at det fortsatt skal finnes et tak.

- Man kan spøke om andre verdenskrig og holocaust, men ikke på denne måten. Han (Jespersen journ.anm.) bruker ikke bare nazistenes språk, men også det språket som gjorde holocaust mulig, sier Per Edgard Kokkevoll, generalsekretær for presseforbundet.

- Jeg er ikke sikker på om Otto Jespersen var klar over hvor rammende dette er. Det er både nådeløst og historieløst samtidig, ved å bruke den terminologi som gjorde det mulig for nazistene å utrydde jødene i ordets mest brutale forstand. Vi må kunne sette en grense, sier han.

Enstemmig
Utvalget reagerte spesielt på uttalelsen om at jøder hadde lopper og flatlus, noe som kan oppfattes som om de var spesielt skitne. Det ble også påpekt at den første monologen handlet om dyr, og de ikke skjønte vitsen med å dra inn jødeutryddelse.

- Uttalelsene er ikke forbudte, men de rammes av presseetikken, het det under diskusjonen.

Dommen var enstemmig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.