Gå til sidens hovedinnhold

Over 1.000 trenes for enveistur til Mars

Haag (NTB-AFP): Flere enn 1.000 kandidater er plukket ut til trening for en ferd til planeten Mars. De ble valgt ut fra rundt 200.000 som hadde meldt sin reiselyst, selv om det er snakk om en enveistur uten returmulighet.

Første ledd i utvelgingsprosessen er fullført, opplyste den nederlandske organisasjonen Mars One fredag. Mars One skal nå gå videre med arbeidet som skal føre fram til 24 personer som skal sendes av gårde i seks grupper.

Prosjektet er sterkt knyttet til et interaktivt reality-TV-program som skal bidra til å skaffe sponsorer, og der publikum har et avgjørende ord med i avgjørelsen om hvem som til slutt får reise.

Utskytningene skal etter planen begynne i 2024. Mars-farerne vil bruke omtrent et halvt år på å tilbakelegge de 55 millioner kilometerne fra Jorda til Den røde planeten. Ferden blir for dyr og vanskelig til at det kan bli snakk om en returreise.

Kandidatene som nå skal til videre testing, får en tøff tid, sier Mars Ones medisinske sjef Norbert Kraft.

- Det blir snakk om harde øvelser, mange av dem i grupper, der deltakernes fysiske og følelsesmessige styrke settes på prøve, opplyser han. (©NTB)