Gå til sidens hovedinnhold

Over 10.000 døde av koronavirus i Sverige: Forventer økning

- Vi må lære av det og tilpasse oss, innrømmer svenske helsemyndigheter.

Se video fra pressekonferansen i vinduet øverst!

Godt over en halv million personer har fått påvist smitte i Sverige siden utbruddet startet, viser tall fra Folkhälsomyndigheten.

- Det ser ut til at vi har nådd en eller annen form for platå, men det er et stort antall nye tilfeller i landet, sier Karin Tegmark Wisell, avdelingssjef i Folkhälsomyndigheten, på torsdagens pressekonferanse.

Les også: Johnson & Johnson-vaksinen kan komme tidligere enn fryktet

Forventer økning

- Vi har over 10.000 rapportert døde i Sverige. Vi forventer dessverre at økningen kommer til å fortsette, ettersom smittespredningen i landet fortsetter, sier hun videre.

Thomas Lindén, avdelingssjef i Socialstyrelsen, forteller at antall innlagte koronapasienter synker, men legger til at det er en viss forsinkelse på tallene.

- De regionale forskjellene er store, men noen har en økning, mens er i en platåfase, sier han.

På pressekonferansen blir de svenske helsemyndighetene også spurt om hva de stadig økende dødsfallene sier om den svenske strategien.

- Vi vet at Sverige har blitt hardt rammet, og strategien må vurderes av andre. Selvfølgelig er det veldig trist med det høye tallet og noe vi skulle ønske ikke hadde skjedd. Det er viktig å innse at dette er kompleks statistikk, sier Wisell.

Les også: Gunnar Stavrum: Vaksine-sommel er farlig for folk flest og skader tilliten til regjeringen Erna Solberg

- Vi må lære

- Det er viktig å se på overdødelighet, i løpet av våren var den høy i Stockholm-regionen, men nå er den høy i de sørlige delene. Uansett er det tragisk, og vi må lære av det og tilpasse oss, legger avdelingssjefen til.

Flere svenske regioner har rapportert om utfordringer innen helsetjenester når gjelder utsatt og annen omsorg. Været også gjort transporten vanskeligere.

- Samlet sett er det fremdeles press i både regional og kommunal helsedrift med noen få unntak der du ser en forbedring i nær fremtid, sier Lindén.

Det er registrert 6.580 nye smittetilfeller det siste døgnet, og totalen er nå oppe i 518.783 smittede og 10.185 døde.

Les også: Norge langt bak på statistikken - men sjeføkonom er optimistisk: – Dette kommer til å øke

Kommentarer til denne saken