Gå til sidens hovedinnhold

- Over 100 000 ulovlige reptiler i Norge

Reptilmiljøet i Bergen har ført en årelang kamp for legalisering. Nå håper de på en snarlig seier.

- Jeg reagerer veldig på at friske, raske dyr skal bli avlivet på grunn av et håpløst, norsk regelverk, sier Hans Fredrik, som er en av dem som står bak nettstedet reptilfreaks.no - til Bergensavisen.

Han forteller om en glødende interesse for reptilhold. Nettstedet reptilfreaks.no har om lag 3500 registrerte brukere.

Stort engasjement
- Mange har flere reptiler. Anslagsvis er det mellom 100 000 og 150 000 reptiler, som blir holdt ulovlig i Norge, sier han.

Bergensavisen har flere ganger skrevet om beslag av reptiler i bergensområdet. Hver gang raser det inn leserkommentarer, mailer og telefoner. Mange mener at det er på høy tid å lagalisere privat reptilhold i Norge.

Det var i går det ble beslaglagt en grønn iguna hos en privatperson på Sotra. Iguanen ble tatt hånd om av Akvariet, på forespørsel fra Mattilsynet.

Nekter
Tidligere i dag rykket vetrinær Nils Reither ut på BA.no og sa at han nekter å avlive iguanen, slik Mattilsynet har bedt om. I en e-post, skriver han:

«Dette nekter jeg å utføre. Dette fordi dyret er helt friskt, og det ikke er egnet til mat. Det er heller ikke noe skadedyr. Det finnes derfor ikke noen faglig begrunnelse for å avlive dette dyret».

Hans Fredrik er enig.

- Vi i miljøet blir alltid opprørte når friske dyr skal bli avlivet. Jeg håper Stortinget endrer regelverket, sier han til Bergensavisen.

Positivliste
Siden 1977 har det vært ulovlig for private å holde reptiler og amfibier i Norge.

Norsk herpetologisk forening laget i 2008 et forslag til en liste over 30 eksotiske dyr som foreningen mener bør blir lovlige. Den såkalte positivlisten ble laget på forespørsel fra Mattilsynet.

- Vi hadde håpet saken skulle bli ferdig i fjor, men det ble den ikke. Kanskje vi kommer i mål i år?

Les flere nyhetssaker fra Bergensavisen her.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken