Gå til sidens hovedinnhold

Over 100 drept på nattklubb

Gjestene trampet ihjel og røykforgiftet.

Det gikk fryktelig galt da fyrverkeriet som var beregnet for innendørsbruk satte fyr på taket.

Det offisielle russiske nyhetsbryået Itar Tass melder lørdag at 109 så langt er døde og mer enn 130 skadd etter at det fredag kveld norsk tid brøt ut brann og panikk på en nattklubb i byen Perm i Russland. Mange er brakt til sykehus med livstruende skader.

Russia Today melder at tilstanden for 80 av de skadde skal være kritisk på grunn av røykforgiftning.

To eiere av utestedet er arrestert, mistenkt for brudd på brannforskriftene.

Ulykken skjedde på utestedet Chromaja Losjad, «Den lamme hesten», i byen Perm ved Uralfjellene, litt over 100 mil øst for Moskva.

Giftig røyk
Brannen startet da fyrverkeri kom ut av kontroll, og satte fyr på taket, som skal ha vært i plast. Giftig røyk fylte lokalene etter eksplosjonen. Det oppsto også panikk blant de over 200 gjestene, som alle prøvde å komme seg ut av lokalet som er på rundt 500 kvadratmeter.

Slik startet brannen: Se web-tv innslag fra Sveriges Television her:

HTML EMBED

- En av rakettene traff plasttaket i lokalet, og alt ble satt i brann. Det oppsto full panikk. Folk døde av forbrenning, kullosforgiftning eller de ble trampet i hjel da folk stormet mot utgangen, sier Igor Orlov, minister for offentlig sikkerhet i Perm-regionen, til nyhetsbyrået ITAR-TASS.

De første rapportene om skadeomfanget viser også at de fleste døde av røykforgiftning eller de ble trampet i hjel i trengselen som oppsto da gjestene forsøkte å komme seg ut fra nattklubben.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA-Novosti skal nattklubben ha brutt brannforskriftene da de benyttet seg av fyrverkeriet innendørs.

La de døde på fortauet
Av politikilder ble det raskt klart at årsaken til eksplosjonen var et fyrverkeri og ikke et terrorangrep. Det skal heller ikke ha oppstått noen ekspolsjonsartet brann etter eksplosjonen.

Utover natten ble dusinvis med døde mennesker lagt på fortauet utenfor nattklubben. En tragisk utgang på en feiring av nattklubbens 8-årsdag som skulle gå fra 3. til 5. desember. Det var trolig under avslutningen av denne feiringen at noe gikk galt.

Perm er Russlands sjette største by og har rundt 1,2 millioner innbyggere.

Om de to eierne blir funnet skyldig i anklagene, kan de få en fengselstraff på opptil 7 år.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken