RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jerome Delay (AP)

Over 100 mennesker funnet drept i Bangui

Sist oppdatert:
Over 100 mennesker er funnet drept i og rundt en moské i hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk.

Bangui (NTB-AFP): Minst 105 mennesker er drept i ulike angrep og kamphandlinger i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, opplyser øyenvitner.

FN og Frankrike vil bruke militære midler for å få bukt med volden og lovløsheten i Den sentralafrikanske republikk.

Torsdag vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig å støtte opp under en felles fransk-afrikansk militærintervensjon i det uroherjede landet i hjertet av Afrika.

Omtrent samtidig som vedtaket ble fattet, ble over 100 mennesker funnet drept i og rundt en moské i hovedstaden Bangui.

Mange døde
53 døde personer ble torsdag funnet inne i en moské i byen. De aller fleste av dem bar tegn på ha blitt hakket til døde med kniver. Noen hadde også skuddskader. I gatene utenfor lå det minst 25 flere drepte, ifølge to reportere fra nyhetsbyråene AFP og Reuters som kom til stedet torsdag.

I tillegg opplyser en hjelpearbeider som jobber for Leger Uten Grenser at ytterligere 52 døde var fraktet til et likhus i byen.

Det har vært økende vold mellom religiøse grupper i landet. Torsdag brøt det ut kamper i hovedstaden Bangui.

- Det har vært skyting over hele byen, sier Amy Martin, som er leder for FNs nødhjelpsorganisasjon OCHA i byen.

4.800 soldater
FN-resolusjonen som ble vedtatt torsdag, er utarbeidet av Frankrike og gir FN mandat til å sende en styrke på 3.600 afrikanske soldater og om lag 1.200 franske soldater til det konfliktherjede landet.

Situasjonen i Den sentralafrikanske republikk har vært kaotisk etter at hovedsakelig muslimske opprørere tok makten i mars. Maktovertakelsen førte til en serie gjengjeldelsesangrep fra ulike religiøse grupper.

- Landet er på randen av folkemord, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til radiostasjonen France 2 nylig.

- Går mot kaos
Han beskrev Den sentralafrikanske republikk som en «mislykket stat» da han argumenterte for en fransk militær inngripen.

Voldtekter, vold og likvideringer fra væpnede grupper er i ferd med å utvikle seg til hat mellom ulike religiøse grupper, argumenterte han.

En gruppe kristne «borgervernere» fikk mandag skylden for å ha hakket i hjel tolv muslimske gjetere med macheter i byen Boali nord for hovedstaden, melder nettstedet France24.

Også FNs visegeneralsekretær Jan Eliasson har varslet at situasjonen i landet er i ferd med å bli fullstendig kaotisk.

- Totalt neglisjert
FN anslår at 460.000 mennesker er internt fordrevet, mens én million mennesker har behov for matvarehjelp. Krisen er verdens mest neglisjerte konflikt, og en stor del av befolkningen er overlatt til seg selv, ifølge Flyktninghjelpen.

- Dette er et samfunn hvor ingenting fungerer, sier seniorrådgiver Richard Skretteberg til NTB.

- Vannet har stoppet, og det er ikke mat i butikken. Folk er redde for å sende sønnene sine ut for å lete etter mat, fordi de kan bli rekruttert som barnesoldater. Og de er redde for å sende døtrene sine, fordi de kan bli voldtatt.

Ikke kontroll
Opprørere som tidligere kontrollerer Bangui, ble satt inn for å slå tilbake angrepet torsdag. De hevder at det var lokale militser og krigere som er lojale mot den styrtede presidenten François Bozize, som gikk til angrep.

Michel Djotodia er i dag landets fungerende president. Han ledet den tidligere opprørsalliansen Seleka, men har ikke klart å kontrollere sin løst sammensatte gruppe av krigere. Mange lokale, kristne forsvarsgrupper har oppstått som et resultat av overgrep fra Seleka-krigere.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har varslet at det kan være behov for 9.000 soldater hvis krisen utarter, skriver AFP. (©NTB)

Fakta om Den sentralafrikanske republikk:

*Tidligere fransk koloni som ble uavhengig i 1960.

* Landet har 4,6 millioner innbyggere og er noe mindre enn Frankrike, 623.000 kvadratkilometer.

* Regnes som et av verdens minst utviklede land. Diamanter er en viktig inntektskilde – og kilde til strid.

* Landets historie siden uavhengigheten har vært preget av kupp, uro og væpnede konflikter. Fra 1976 til 1979 var landet et «keiserdømme» styrt av den selvutnevnte keiser Bokassa. Den siste politiske omveltningen kom i mars i år da opprørere inntok hovedstaden Bangui og innsatte sin leder Michel Djotodia som president.

* Overgangsregjeringen har mistet grepet om landet, som ifølge franske myndigheter står på randen av et folkemord.

* 460.000 sentralafrikanere er drevet på flukt. Mange av dem er nå flyktninger i nabolandet Tsjad. En firedel av befolkningen er avhengig av matvarehjelp.

* 2.500 fredsbevarende afrikanske soldater og 400 franske er utplassert i landet. Antallet skal økes til henholdsvis 3.600 og 1.200.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere