Gå til sidens hovedinnhold

Over 100 politibetjenter og helikopter til stede: – Vi ønsker ikke at ungdom skal komme hit og bli hissige

Politiet stilte mannsterkt på Sian sin demonstrasjon i Bærum lørdag.

SANDVIKA (Nettavisen): På dagens Sian-demonstrasjon var politiet til stede, «som dommeren i en fotballkamp».

Det var noe av det innsatsleder Torgeir Brenden sa til Nettavisen før demonstrasjonen startet lørdag:

Politiet var til stede med over 100 betjenter:

– Vi ønsker at ungdom skal oppføre seg og ytre seg som man har lov til i Norge, men på en ordentlig måte. Hvis man tyr til ulovligheter så er det ikke lengre en ytring, da er det noe som politiet tar tak i. Vi ønsker ikke at ungdom skal kommet hit, kanskje bli hissige og ende opp med å få en straffereaksjon fra politiet, sier Brenden.

Litt etter at demonstrasjonen startet var det noen tumulter på broen mellom Sian og motdemonstrantene. Brenden sa til Nettavisen at politiet fikk løst opp en krangel, og innbrakte noen personer:

– De er innbrakt etter politiloven, de er ikke pågrepet for en straffbar handling sånn sett, sier Brenden, som ikke kunne gi noe nøyaktig antall personer på dette tidspunktet.

Les også: Frykter Sian-kaos: –⁠ De burde bare bli sendt ut til Nordmarka

Politiet meldte om det samme på Twitter:

– Markeringen forløper rolig, men det har vært en hendelse hvor 8-10 personer er innbrakt pga ordensforstyrrelse og provokasjon. Vi har mye politi i området og har god kontroll, skrev politiets operasjonssentral.

Brenden sa i den forbindelse at det var for tidlig å si noe om hva de innbrakte kan vente seg:

– Først så må vi vurdere akkurat hva som har skjedd, og se om det blir en straffereaksjon ut av det. Det er det etterforskningen som vil vise.

Les også: Bærum i høyberedskap: Ber foreldre snakke med ungdommer

Politiet stilte mannsterkt, med droner, helikopter og minst 100 betjenter:

– Vi ønsker å få et så godt bilde av situasjonen som mulig, og bruker de tiltakene som vi mener er nødvendig for å skaffe oss den oversikten. Og det har vi her i dag. Ting går stille og rolig for seg, og jeg ønsker også å berømme alle de gode kreftene som er her i dag. Vi ser gule vester overalt, sa Brenden til Nettavisen, og roste både frivillige organisasjoner og kommunen.

Motdemonstrantene var litt i underkant av 200 personer, anslo Nettavisens reporter. De kom med noen sporadiske rop og blåsing i dommerfløyter i forsøk på å overdøve Sian-demonstrasjonen, men forstyrret ikke demonstrasjonen på andre måter.

Les også: Har forsket på ekstreme miljøer: – De som er mest aktive i Sian har dratt organisasjonen i en mer anti-muslimsk, rasistisk retning

Det gikk i tillegg en elv mellom de to grupperingene, som fungerte som en fysisk barriere. Politiet hadde sikret alle mulige innganger til scenen under broen der Sian-aktivistene sto.

– Ytringsfriheten står sterkt i Norge. Politiet sin rolle er ikke å ta part i noen av disse ytringene, men vi blir litt som dommeren i en fotballkamp – vi skal sørge for at kampen går ordentlig for seg. Vår rolle her er å sørge for at hvis dette går fra å være ytringer til å bli ulovligheter så skal vi håndtere det, sa Brenden.

Før klokken 15 ble demonstrasjonen avsluttet, og Sian eskortert vekk av politiet.