*Nettavisen* Nyheter.

Over 100 tonn elfenbein i gigantbål i Kenya

En kenyansk viltvokter stabler støttenner i Nairobi nasjonalpark, der over 100 tonn elfenbein ble påtent lørdag. Foto: Thomas Mukoya (Reuters)

I en symbolsk handling rettet mot snikskyting av elefanter tente Kenyas president Uhuru Kenyatta lørdag på et enormt bål med støttenner fra mange tusen døde elefanter på savannen nær Nairobi.

30.04.16 17:19

– Ingen, og jeg gjentar ingen, har noen rett til å drive med elfenbeinshandel, for denne handelen betyr døden for våre elefanter og døden for vår naturarv, sa Kenyatta før han tente på det største av til sammen elleve bål som var gjort klar.

Den ulovlige handelen med elfenbein, særlig i Asia, gjør at elefantene i Afrika er utrydningstruet. Gabons president Ali Bongo var også til stede og fikk æren av å tenne på et av de andre bålene.

105 tonn

De til sammen elleve bålene med 105 tonn med støttenner – historiens største elfenbeinsbål – var gjort klar i en halvsirkel i nasjonalparken ved Nairobi.

Det er bare ett grunnleggende problem:

– Elfenbein brenner ikke, sier pyrotekniker Robin Hollister, som har ansvar for bålene.

– Hvis du prøver å sette fyr på det med en fyrstikk eller ved å kaste det inn i et bål, vil ikke det funke, tilføyer han.

Like ved de elleve haugene med støttenner som ligger klare på savannen utenfor Kenyas hovedstad, står en tank med flere tusen liter brennstoff. En blanding av diesel og parafin skal gjøre jobben lettere, men det er ventet å ta flere dager å kremere støttennene.

Symbolsk

– Tross alt er det et show, brenningen er nødt til å være symbolsk, sier Hollister.

Fortsatt er det mellom 450.000 og 500.000 elefanter i Afrika, men snikskyttere dreper rundt 30.000 hvert år for å møte etterspørselen i Asia, der elfenbeinet selges for 1.000 dollar (8.200 kroner) per kilo. På svartebørsen kunne 105 tonn elfenbein blitt omsatt for over 800 millioner kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag