*Nettavisen* Nyheter.

Over 18 millioner koronatilfeller i verden - her skyter smitten i været

SMITTEKARTET: Dette kartet viser hvor i verden 14-dagers insidensen er høyest i verden per 2. august. Mørk rød betyr over 120 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i den aktuelle perioden. Kartet er hentet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC.

SMITTEKARTET: Dette kartet viser hvor i verden 14-dagers insidensen er høyest i verden per 2. august. Mørk rød betyr over 120 smittetilfeller per 100.000 innbyggere i den aktuelle perioden. Kartet er hentet fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. Foto: (ECDC)

Fra tirsdag er det total nedstengning i Manila. I Argentina opplever man sin hittil verste koronauke og forlenger nedstengningen til 16. august.

03.08.20 13:29

Antallet smittetilfeller globalt passerte søndag 18 millioner. Få steder går antallet påviste smittetilfeller brattere i været enn i India, Sør-Afrika, Colombia, Argentina og Filippinene. Dette er noen av landene som totalt har høyest antall påviste smittetilfeller i verden, men også den høyeste andelen nye tilfeller de siste ukene.

Nyhetsstudio: Siste nytt om koronapandemien

Det viser en sammenligning Nettavisen har gjort med tall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC per søndag 2. august.

I India, med 1.750.723 påviste smittetilfeller hittil, ble 673.105 av tilfellene påvist i 14-dagers perioden fram til ECDC-rapporten søndag. Det utgjør 38,45 prosent av tilfellene totalt i India. For Argentina er antallet 37,64 prosent, for Colombia 37,72 prosent, for Filippinene 33,52 prosent og for Sør-Afrika 30,28 prosent.

I USA, som med 4,6 millioner smittetilfeller totalt er landet som topper smittestatistikken, er 19,67 prosent - nær 1 av 5 - av smittetilfellene påvist i denne perioden.

Argentina: Den verste koronauka hittil

I Argentina har man lagt bak seg den verste uka i koronapandemien så langt, melder engelskspråklige Buenos Aires Times. Fredag sa president Alberto Fernández at regjeringen vil forlenge den gjeldende nedstengningen inntil 16. august.

- De siste dagene ser vi at viruset sirkulerer og at det påvises flere og flere smittetilfeller. Alt dette fører til sykehusinnleggelser og dessverre dødsfall, sa presidenten i en TV-tale.

Av 5000 tilfeller påvist søndag, stammer 3797 tilfeller fra Buenos Aires-området.

Klikk på bildet for å forstørre. RASKT STIGENDE: Smittetallene skyter nå kraftigst i været i India, Colombia, Sør-Afrika og Filippinene viser koronatall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC, her illustrert med graf fra Our world in Data.

RASKT STIGENDE: Smittetallene skyter nå kraftigst i været i India, Colombia, Sør-Afrika og Filippinene viser koronatall fra det europeiske smittevernbyrået ECDC, her illustrert med graf fra Our world in Data. Foto: (Our World in Data)

Filippinene: Totalt nedstenging i Manila

På Filippinene varsler helsevesenet at de er i ferd med å tape kampen mot koronaviruset, melder NTB via nyhetsbyråene AFP og AP.

President Rodrigo Duterte ga mandag beskjed om at 27 millioner mennesker i Manila og fire omliggende provinser på Luzon fra tirsdag omfattes av nesten total nedstengning. Det er en firedel av landets befolkning.

I to uker blir offentlige kommunikasjoner og fly stanset, bare et begrenset antall butikker får holde åpent, og restauranter må bare selge hentemat. Folk får bare gå ut i helt nødvendige ærend.

Siden juni er antall smittede femdoblet, og bare søndag ble det registrert 5032 nye smittede. 103.000 mennesker er registrert smittet hittil, og over 2000 har dødd.

Nedstengningen innføres etter at 80 legeforeninger ba Duterte skjerpe tiltakene siden landets sykehus er overbelastet og har begynt å avvise syke pasienter. De sier at tusener av helsearbeidere er smittet.

- Vi har virkelig kommet til kort

- Vi har virkelig kommet til kort. Ingen ventet at tusener av mennesker ville dø på én dag, sier Duterte.

Trass i de dystre utsiktene har Duterte hittil nølt med å iverksette kraftige tiltak etter at en tidligere nedstengning førte til et kraftig fall i økonomien og at millioner mistet arbeidet.

Klikk på bildet for å forstørre. A health worker wearing protective suits walks in between tents at a parking lot that has been converted into an extension of the Gat Andres Bonifacio Memorial Medical Center in Manila, Philippines on Monday, Aug. 3, 2020. Philippine President Rodrigo Duterte is reimposing a moderate lockdown in the capital and outlying provinces after medical groups appealed for the move as coronavirus infections surge alarmingly.

OMFATTENDE LOCKDOWN: En helsearbeider med beskyttelsesutstyr i Manila mandag, der president Duterte nå gjennomfører en omfattende lockdown for å slå ned smittespredningen. Foto: Aaron Favila (AP)

USA: 4.667.957 smittetilfeller

Koronatallene per søndag plasserer USA, India, Brasil og Sør-Afrika på topp i antallet smittetilfeller totalt. USA har per mandag 4.667.957 påviste smittetilfeller. USA, Brasil, Mexico og Storbritannia ligger på topp når det gjelder antallet døde.

Les også: Birx sier USA er i ny, alvorligere koronafase

Når dødstallene og smittetallene holdes opp mot innbyggertallet i de hardest rammede landene, er det Storbritannia som ligger høyest i antallet døde per 100.000 innbyggere totalt, viser en oversikt fra Johns Hopkins University i Baltimore. Dødsraten for Storbritannia viser 69,60 smittetilfeller per 100.000 innbyggere med Peru på andreplass med 59,46. Påviste smittetilfeller per 100.000 innbyggere viser 15,1 for Storbritannia med Mexico på andreplass med 10,9 prosent.

Sist uke viste en analyse fra Office for National Statistics i Storbritannia at det var England som i første halvdel av 2020 kunne vise til den høyeste overdødeligheten, mens det var Nord-Italia og Bergamo som hadde det største avviket totalt, 847,7 prosent over snittet i ukene 8 til 24 (fram til 12. juni). I Storbritannia var det Brent som hadde den verste overskridelsen, 357,5 prosent.

Se rapporten fra Office for National Statistics her.

Sentralt i analysen står en indikator for overdødelighet som kalles Relative age-standardised mortality rate (rASMR), som er ukentlige tall for dødelighet, der avviket fra antall dødsfall registrert over femårsgjennomsnittet (2015-2019) beregnes. Det endelige tallet som brukes viser prosentvis endring i dødeligheten i 2020 sammenlignet med det som ville vært forventet i en gitt uke basert på snittet i perioden 2015 til 2019.

Les også: Nye restriksjoner: Nekter fire millioner briter å besøke hverandre

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.