Gå til sidens hovedinnhold

Over 20 hunder har dødd etter blodig diaré

Det er registrert 21 hunder som er døde etter å ha hatt blodig diaré den siste tiden, ifølge NRK. Det blir stadig rapporter om nye smittetilfeller.

Antallet hunder som har blitt rammet av en ukjent sykdom, ble lørdag kraftig oppjustert. Mattilsynet har fått inn meldinger om syke hunder fra veterinærer i hele landet, melder NRK.

De berørte hundene kommer fra Nordland, Hordaland, Hedmark, Trondheim og Sørlandet.

Nettavisen har vært i kontakt med Veterinærinstituttet lørdag ettermiddag.

- Hvor mange døde hunder er dere varslet om?

- Vi har registrert 21 døde hunder de siste dagene, bekrefter beredskaps- og sikkerhetsdirektør Jorun Jarp ved Veterinærinstituttet overfor Nettavisen

- Det er for øyeblikket ikke mulig å si om disse sykdomstilfellene kan knyttes til tidligere syke eller døde dyr, opplyser tilsynet.

Kun tre av de obduserte dyrene har til felles at bakteriene «Providencia» og «Closteridium perfringens» er funnet i tarmen.

Veterinærinstituttet har gjort samsvarende funn av blodig tarmbetennelse hos fire av hundene.

To bakterier

Han understreker at det lørdag ikke er mulig å fastslå om disse sykdomstilfellene kan knyttes til tidligere syke eller døde dyr.

En ukjent sykdom har rammet en rekke hunder den siste tiden. Hundene har hatt oppkast og blodig diaré. Årsaken er ikke funnet etter at fire hunder er obdusert.

På en pressekonferanse fredag opplyste Veterinærinstituttet at det var funnet to bakterier ved obduksjonene, men at det foreløpig ikke er avklart om dette er årsaken til sykdomsutbruddet.

Så langt er det ikke tegn på at dyrene har blitt forgiftet.

Obdusert

Fredag var det totalt registrert 30 til 40 tilfeller av den mystiske hundesykdommen den siste tiden. De fleste tilfellene er i Oslo-regionen, men det er registrert hunder med blodig diaré over det meste av landet.

Veterinærinstituttet har obdusert fire hunder for å se om det finnes noe som knytter tilfellene til hverandre. De kan foreløpig ikke si noe sikkert om når de eventuelt kan konkludere.

- Om vi kan konkludere på mandag er lite trolig, sier Tronerud.

Frykt i Sverige

En hundeutstilling i Härryda sør for Göteborg er blitt innstilt denne helgen av frykt for sykdom.

Samtidig melder det svenske nyhetsbyrået TT at en hund fra Partille brukshundklubb i Partille kommune, litt nordøst for Göteborg, har blitt innlagt på dyresykehus med symptomer som ligner de norske.

- Hunden har vært på utstilling i Norge, så det er klart at det nå er litt uro blant medlemmene, sier leder i hundeklubben, Ann-Christin Magnusson, til avisen GT. Ifølge Magnusson er hunden nå blitt bedre. Hunden hadde vært på utstilling i Trondheim.

Norske hunder uønsket

Både i Sverige, Danmark og Finland er norske hunder inntil videre uønsket på utstillinger og andre arrangementer med mange hunder til stede.

Norsk Kennel Klub har anbefalt at alle planlagte arrangementer blant deres medlemsklubber avlyses denne helgen. De vil vurdere hva som skal gjøres videre etter at det forhåpentligvis kommer mer informasjon over helgen.

Mattilsynets anbefaler hundeeiere å begrense nærkontakten mellom hunder og å holde hunder i bånd slik at man har kontroll på dem.

(©NTB).

Les også

To bakterier funnet i obduserte hunder

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken