Over 30 mennesker drept i brann i Ukraina

PÅSATT: Ifølge ukrainsk politi er over 30 mennesker drept i en bygningsbrann i havnebyen Odessa som oppsto i tilknytning til kampene i byen.

PÅSATT: Ifølge ukrainsk politi er over 30 mennesker drept i en bygningsbrann i havnebyen Odessa som oppsto i tilknytning til kampene i byen. Foto: Stringer

03.05.14 08:39

Over 30 mennesker mistet livet i en påsatt brann i en bygning og minst fire ble drept i sammenstøt i havnebyen Odessa sør i Ukraina fredag. To soldater er og drept ved Slavjansk i øst.

Ukrainsk politi uttalte tidligere fredag kveld at minst 38 mennesker var drept i brannen i en fagforeningsbygning. Landets innenriksdepartement nedjusterte kort tid etter tallet til minst 31 drepte.

Departementet sa også at det var en «kriminell» kilde til brannen, men utdypet ikke hva de mente med det.

130 personer er pågrepet. Noen av disse vil bli siktet for overlagt drap, sier politiet i byen.

Ifølge enkelte lokale medier var det trolig prorussiske militante personer i bygningen da den begynte å brenne, og at bensinbomber ble kastet mellom bygningen og en gruppe med proukrainske militante.

Ifølge departementet døde de fleste etter å ha inhalert røyk, mens andre mistet livet da de forsøkte å hoppe ut av bygningens vinduer.

Mennesker forsøker å komme seg ut av den brennende bygningen i Odessa i Ukraina. Så langt er over 30 mennesker døde. Foto: Stringer


Kamper
De voldelige kampene mellom prorussiske aktivister og tilhengere av et enhetlig Ukraina oppsto i forkant av brannen i Odessa fredag.

Flere hundre prorussiske demonstranter angrep en gruppe på rundt 1.500 mennesker som demonstrerte for nasjonal enhet i Ukraina i havnebyen.

Minst fire menn ble drept og flere såret i kampene, som er det første utbrudd av vold i det sørlige Ukraina etter flere uker med økende uro øst i landet.

Politiet opplyste tidligere fredag at de prorussiske demonstranter hadde kastet bensinbomber, brustein og eksplosiver under sammenstøtene.

Ifølge en reporter fra AFP angrep demonstrantene også med batonger og hadde på seg hjelmer, ifølge en reporter fra AFP.

(Saken fortsetter under bildet)

En demonstrant kaster inn en brannbombe i bygget der minst 38 mennesker har mistet livet fredag kveld. Foto: Stringer

Drepte i Slavjansk
Fredag kveld opplyser det ukrainske forsvarsdepartementet at minst to ukrainske soldater skal være drept nye i kamper i utkanten av den østlige byen Slavjansk, i forbindelse med at prorussiske separatister angrep kontrollpunkt.

Tidligere fredag ble det kjent ytterligere sju personer var drept i kamper i Slavjansk samme dag.

(Saken fortsetter under bildene)

BLODIG: Dette stillbildet fra en video fra ukrainsk TV viser en blodig kropp dekket med et ukrainsk flagg under en demonstrasjon i Odessa fredag.

Demonstranter samler gatestein til å bruke mot motstanderne i Odessa. Foto: Stringer (Reuters)

De russiskvennlige separatistene oppga fredag ettermiddag at tre av deres egne og to sivile ble drept i kampene da ukrainske styrker rykket inn mot byen fredag. Det var en talskvinne for opprørerne som informerte om tallene.

Ukrainas forsvarsdepartement opplyste tidligere at to flygere ble drept da opprørerne skjøt ned to helikoptre. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.