RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island.
Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island. Foto: Sigtryggur Johannsson (Reuters)

Over 300 jordskjelv på Island – frykt for vulkanutbrudd

Sist oppdatert:
Islandske myndigheter har evakuert turister fra området ved landets største vulkan i frykt for utbrudd.

Siden natt til onsdag har det vært over 300 jordskjelv under vulkanen.

Politiet kunngjorde tirsdag at de har besluttet å stenge og evakuere området nord for Vatnajökull i den sørlige delen av landet på grunn av seismisk aktivitet i Bardarbunga-vulkanen.

– Området, som er et ubefolket fjellturområde, har blitt evakuert på grunn av fare for flom dersom et utbrudd skulle skje. Hovedsakelig var det turister som befant seg der, sier Urdur Gunnarsdottir i Islands nasjonale krisesenter til NTB.

Islandske meteorologer hevet mandag farenivået for utbrudd ved Bardarbunga til nest høyeste nivå.

Det har vært intens jordskjelvaktivitet under vulkanen siden lørdag. Siden midnatt natt til onsdag ble det registrert over 300 jordskjelv, det største målte 2,7 på Richters skala, opplyser Gunnarsdottir.

– Vil skje fort

Foreløpig er det ingenting som tyder på at et utbrudd er i gang, og det var ingen endringer i den seismiske aktiviteten onsdag ettermiddag.

Gunnarsdottir sier det er umulig å forutse hva som vil skje om det kommer et utbrudd.

– Det kommer an på hvor det eventuelt skjer. Faren for flom har gjort at vi har evakuert området nord for Vatnajökull fordi terrenget er røft der. Skjer det noe, vil det skje fort, sier hun.

Forskerne mener at asken fra et utbrudd i den enorme vulkanen under Islands største isbre ville stanse all flytrafikk i Nord-Europa og Nord-Atlanteren, på samme måte som for fire år siden da vulkanen under isbreen Eyjafjallajökull hadde utbrudd.

De frykter også at flommen fra smeltende is fra isbreen vil kunne gjøre stor skade på infrastrukturen i landet.

Største vulkan

Bardarbunga er Islands største vulkanske system, som ligger under isdekket i breen Vatnajökull sørvest på Island. Landets meteorologiske institutt målte mandag det kraftigste jordskjelvet i regionen siden 1996, og det er sterke tegn på at magma er i ferd med å røre på seg.

– Ettersom magmabevegelse grunnere enn 10 kilometer tyder på økt fare for vulkanutbrudd, har fargekoden for Bardarbunga blitt endret til oransje, heter det i uttalelsen fra det meteorologiske instituttet.

– Det er ingen tegn til utbrudd nå, men vi kan ikke utelukke at den pågående aktiviteten vil føre til et eksplosivt utbrudd under isbreens overflate, hvilket kan lede til jøkulhlaup og askeutslipp.

Jøkulhlaup betegner flom og oversvømmelse forårsaket av smeltende ismasser ved vulkanutbrudd under isbreer. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere