*Nettavisen* Nyheter.

Over 3,3 millioner markerte mot terror

Over 3,3 millioner menneskene tok til gatene i Frankrike for å markere avsky mot terrorhandlingen.

11.01.15 19:09

Klikk på bildet for å forstørre.

Minst 3,3 millioner mennesker var med i markeringer mot ekstremisme rundt om i Frankrike søndag, ifølge anslag fra nyhetsbyrået AFP.

Arrangørene sier at over 1 million mennesker, og kanskje så mange som 1,5 millioner mennesker, marsjerer i markeringene i gatene i Paris søndag.

Franske Le Monde skriver søndag at mer enn 2 millioner mennesker marsjerer i Frankrike, i tillegg til over 1 million mennesker i Paris.

60 statsleder på besøk
Frankrikes president François Hollande har Tysklands statsminister Angela Merkel og Malis president Ibrahim Boubacar Keita på hver sin side. Statslederne fører an den store folkemengden. Også ektefeller og familier til lederne er med i toget.

Blant de som deltok var Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

– Det er en sterk appell om at vi ikke må lage mer mistenksomhet, mer avstand, mer fordommer, men tvert imot bruke dette grufulle til å mobilisere for noe godt og mer forståelse, sa Jens Stoltenberg etter massemønstringen i Paris.

- Det var en veldig fin og stemningsfull markering. Det er klart det er en spesiell opplevelse å gå der med alle sikkerhetsfolkene rundt seg, men det var veldig fint høre responsen fra menneskene som sto rundt, sier Solberg til NTB.

Folkemassene gikk til Place de la Nation, som ligger like ved Porte de Vincennes der Amedy Coulibaly holdt gisler fanget i en kosherbutikk fredag. Toget startet klokken 15.30.

Følg markeringen direkte nederst i saken.

Ledere fra hele verden
Til sammen 5.500 politifolk og soldater er ute i hovedstadens gater for å sørge for en trygg gjennomføring av markeringen – drøyt 3.000 av dem i nærheten av selve paraden.

President Hollande har uttalt at alle sikkerhetstiltak er gjort for å sikre marsjen søndag.

Nærmere 60 utenlandske ledere, blant dem Norges statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H), er på plass i Paris for å vise sin solidaritet med franskmennene.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland er til stede.

Klikk på bildet for å forstørre.

«JEG ER CHARLIE»: Folk samler seg rundt teksten «Je suis Charlie» på Place de la République i Paris søndag. Foto: Loic Venance (Afp / NTB Scanpix)

Tre dager med terror
Terroruken i Frankrike startet da brødrene Said (34) og Chérif (32) Kouachi tok seg inn i lokalene til satireavisen Charlie Hebdo i Paris og åpnet ild onsdag. Tolv mennesker mistet livet.

Torsdag ble en politikvinne skutt og drept sør for Paris. Amedy Coulibaly (32) og kjæresten Hayat Boumeddiene (26) ble etterlyst for ugjerningen. Fredag tok Coulibaly gisler i en kosherbutikk øst i Paris. Fire av gislene ble drept.

– Går ikke vanligvis i demonstrasjon
Amerikanske Sean Smith og kona Najine fra Iran sier familien vanligvis ikke deltar i demonstrasjoner, men at de har gjort et unntak søndag i Paris.

– Fordi det «i dag er helt nødvendig», sier Sean. Døtrene Saina (10) og Tiviana (8) hadde begge laget plakater til søndagens markering.

– Det er ikke rettferdig at noen dreper andre mennesker fordi de ikke liker dem. Sånn kan det ikke være, sier Saina.

En uke med terror
Terroruken i Frankrike startet da brødrene Said (34) og Chérif (32) Kouachi tok seg inn i lokalene til satireavisen Charlie Hebdo i Paris og åpnet ild onsdag. Tolv mennesker mistet livet.

Torsdag ble en politikvinne skutt og drept sør for Paris. Amedy Coulibaly (32) og kjæresten Hayat Boumeddiene (26) ble etterlyst for ugjerningen. Fredag tok Coulibaly gisler i en kosherbutikk øst i Paris.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js';ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.