RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En palestinsk kvinne ankommer sykehuset i Gaza.
En palestinsk kvinne ankommer sykehuset i Gaza. Foto: Suhaib Salem

Over 400 mennesker drept på Gazastripen

Sist oppdatert:
Over 400 mennesker er drept på Gazastripen siden Israel startet militæroperasjonen «Operation Protective Edge» forrige uke, opplyser palestinske helsemyndigheter søndag.

- 410 personer er drept og mer enn 3.020 er såret, sier visehelseminister Yussef Abu Rish.

Søndag ble over 50 personer drept på Gazastripen, ifølge myndighetene.

Flesteparten av søndagens døde ble drept i nabolaget Shejaia i Gaza by. Kraftige israelske angrep rammet nabolaget søndag, og angrepet beskrives som det blodigste siden Israels militæroffensiv mot Gazastripen startet 8. juli.

Minst 40 drept natt til søndag
Angrepet natt til søndag beskrives som det blodigste siden Israels militæroffensiv mot Gazastripen startet 8. juli.

Minst 40 mennesker er funnet drept og over 400 er såret i angrepene, ifølge Naser Tattar, direktør på Shifa-sykehuset i Gaza.

– Det har vært en forferdelig natt og en forferdelig dag. Mange mennesker fra boligområdene i Shejaia-nabolaget strømmer til sykehuset, sier den norske legen Mads Gilbert til NTB fra sykehuset.

– Fikk beskjed
Tusener flykter søndag fra Shejaia-nabolaget til fots og med biler, men kroppene til drepte personer lå igjen i nabolagets gater, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

En talskvinne for det israelske militæret hevder innbyggerne i nabolaget var klar over hva som ventet.

– For to dager siden fikk innbyggerne i Shejaia tilsendt innspilte beskjeder om å forlate nabolaget, sier hun til Reuters.

(Saken fortsetter under)

Røyken stiger fra Shejaia-nabolaget i Gaza by, som ble angrepet av israelske styrker natt til søndag.


Vil ha våpenhvile
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) skal ha lagt fram et forslag om en kort humanitær våpenhvile. Hamas aksepterer forslaget, ifølge en talsmann for den palestinske gruppen.

– ICRC har kontaktet oss med et forslag om en tre timer lang humanitær våpenhvile slik at ambulanser kan evakuere sårede og døde, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri i en uttalelse ifølge nyhetsbyrået AFP.

Zuhri hevder videre at Israel har avvist forslaget, men ifølge israelsk radio vurderes forslaget av israelske myndigheter.

(Saken fortsetter under)

FLYKTER MED HVITT FLAGG: En palestinsk kvinne som flyktet fra hjemmet sitt i Rafah lørdag, utstyrt med geiteflokken sin og et hvitt flagg. Foto: Reuters / NTB scanpix

Ytterligere opptrapping
Den israelske hæren varsler en ytterligere opptrapping av bakkeoffensiven på Gazastripen.

– Ytterligere styrker slutter seg nå til forsøket på å bekjempe terror på Gazastripen og etablere en virkelighet der israelske innbyggere kan leve i fred og sikkerhet, heter det i en kunngjøring.

Minst 370 mennesker er ifølge palestinske helsemyndigheter drept på Gazastripen siden Israel startet militæroperasjonen «Operation Protective Edge» tirsdag forrige uke.

Uttransporteringer
En rekke personer med norsk statsborgerskap eller oppholdstillatelse har selv sagt at de ønsker hjelp til å komme seg ut av Gazastripen. De som ønsker det, får hjelp til å komme seg ut i regi av FN, opplyser UD til NTB.

UD ønsker ikke å si hvor mange personer det er snakk om, fordi antallet endrer seg hele tiden.

– Vi er i løpende kontakt med personer med norsk tilknytning som er i Gaza. De som ønsker det, får tilbud om å være med på FN-organiserte uttransporteringer, med borgere fra mange land, inkludert Norge, sier pressevakt i Utenriksdepartementet Astrid Sehl til NTB.

– Men det er krevende å gjennomføre uttransporteringer slik situasjonen er nå, og risikofylt å ta seg fram til FNs møtested i Gaza, sier hun. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere