*Nettavisen* Nyheter.

Over 5 millioner munnbind stoppet av tollere

Idar Vollvik satser stort på import og salg av medisinsk utstyr, men 80.000 av munnbindene han bestilte fra Kina ble stoppet av Tolletaten grunnet manglende dokumentasjon.

Idar Vollvik satser stort på import og salg av medisinsk utstyr, men 80.000 av munnbindene han bestilte fra Kina ble stoppet av Tolletaten grunnet manglende dokumentasjon. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Tolletaten har stoppet 5,6 millioner munnbind på vei inn til Norge. Blant dem tilhører 80.000 forretningsmannen Idar Vollvik.

De to forsendelsene med 80.000 munnbind og de 220 antistoffene brukt til testing tilhørende Vollvik var bestilt fra Kina og ble stoppet fordi de manglet gyldig dokumentasjon og derfor kunne være forfalsket, skriver VG.

Vollvik sier til avisen at han er flau over at varene ble bestilt uten at han hadde riktig kompetanse, men at de hadde avtalt fysisk test av munnbindene med en rådgiver på Haukeland sykehus, før varene skulle leveres til kunder.

– Jeg har gjort dette i god tro, som alle andre. Jeg kommer aldri, uansett vare, til å se med et halvt øye når det gjelder sertifikater fra Kina lenger, sier gründeren til VG.

Klikk på bildet for å forstørre. Tolletaten har stoppet hele 5,6 millioner munnbind på vei inn til Norge. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tolletaten har stoppet hele 5,6 millioner munnbind på vei inn til Norge. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I slutten av mars endret Vollvik selskapet Vovi AS sitt formål til å «importere og selge medisinsk utstyr», og sier at det i dag er 15 personer, inkludert barna hans, som jobber og lever av det.

I tillegg til munnbindene har Tolletaten stoppet 100.766 koronatester og 59.910 beskyttelsesdrakter som var på vei inn til Norge.

Det er Statens legemiddelverk som fører tilsyn med medisinsk utstyr. Dersom importøren ikke klarer å fremskaffe dokumentasjon, blir utstyret destruert.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.