RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Over 500 sjøfolk satt på land

Oslo (NTB): I fjor ble 511 personer fratatt retten til å seile på norske skip, en oppgang på 20 prosent fra året før. Overvekt er en stadig større del av årsaken.

Norske sjøfolk kan ikke ha en kroppsmasseindeks (BMI) høyere enn 35 hvis de vil beholde sertifikatet for å tjenestegjøre på norske skip. I fjor ble 511 personer satt på land. Udyktighetserklæringene skyldes i økende grad overvekt, skriver Aftenposten.

- Helsetilstanden blant sjøfolk blir dårligere. Det ser vi også internasjonalt, sier leder Alf Magne Horneland i Senter for maritim medisin.

Dårlig hørsel og syn, livsstilssykdommer og psykiske lidelser er også en del av årsaken til at 20 prosent flere ble fratatt denne retten i 2009, sammenlignet med 2008.

Sjøfartsdirektoratet har også i flere år registrert økende overvekt blant sjøfolk, men er ikke enig i at oppgangen i hyrenekt bare skyldes at norske sjøfolk har blitt usunne. En annen grunn er at legene er blitt strengere.

- Helsen blant dem som er om bord, er ikke blitt dårligere. Tvert imot. Mange rederier har de siste årene lagt vekt på trim, kosthold og ernæring. Når udyktighetserklæringene øker, er det en garanti for at de som er om bord, tilfredsstiller kravene, sier underdirektør for arbeids- og levekår Torbjørn Husby.

Selv om regelverket er kategorisk, får mange sjømenn også dispensasjon fra BMI-kravene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere