*Nettavisen* Nyheter.

Over 5.000 gifter seg til Norge hvert år

TIL NORGE FOR KJÆRLIGHET: Hvert år får over 5000 personer innvilget opphold i Norge fordi de er gift eller samboer med en nordmann (eller kvinne). Ingeborg og Muhammet håper at Muhammet vil bli en av de som får opphold i landet. Foto: (privat)

To land skiller seg ut som ektefelle-leverandør til nordmenn.

Onsdag publiserte UDI nye tall som viste at det i årets tre første måneder er 2890 personer som har fått innvilget tillatelse til å komme til Norge via familiegjenforening eller familieetablering. Dette var 15 prosent flere enn i samme periode i 2018.

Dette er første gang på flere år at tallene for oppholdstillatelser for familiegjenforening øker i Norge.

Mandag skrev Nettavisen om Ingeborg (51) som ønsker at hennes tyrkiske ektemann Muhammet (27) skal få oppholdstillatelse i Norge.

I 2018 kom 10.940 personer til Norge på familiegjenforening - en nedgang på 24 prosent fra 2017 (da kom 14.432 til Norge).

Av de 10.940 i 2018, var det 5606 ektefeller - 134 av dem fra Tyrkia der Ingeborg traff Muhammet. De store leverandørene av ektefeller til Norge (utenfor EU), er Thailand (611), Filippinene (583) og India (530).

Du kan se hele lista nederst i saken.

For tyrkere som søker om førstegangs familieinnvandringstillatelse til Norge, får 77 prosent det innvilget. Det er under gjennomsnittet på 84 prosent i 2018. Tall fra UDI viser også at flere av søkerne fikk ja til familieinnvandring i 2018 enn tidligere år.

Klikk på bildet for å forstørre.

STØRRE ANDEL JA: Tall fra UDI viser at en større andel har fått innvilget sine søknader om familiegjenforening de siste årene. Foto: (UDI/Nettavisen)


- Hva skal til for å hente sin ektefelle til Norge?

- Dette er et ganske åpent spørsmål, og det er mange ulike parametere for å avgjøre om man får innvilget familieinnvandring. Men ettersom din sak dreier seg om en tyrkisk mann og en norsk kvinne, har jeg lagt inn det som kriterier i denne lenken. svarer kommunikasjonsrådgiver Maya Liu Bøckman Vinje i UDI.

Hun sier også at det er flere generelle vilkår. Ett av dem er fireårskravet for ektefelle, samboer og forlovede: Det vil si at personen i Norge må ha hatt sammenhengende fire års jobb eller utdanning for å få sin kjære til landet. Begge to må også ha fylt 24 år.

Norske myndigheter stiller krav til inntekt for den norske personen. I dag er den på 260.744 før skatt. I tillegg må det blant annet ikke være snakk om tvangsekteskap eller proformaekteskap. Det er den sistnevnte kategorien som Muhammet fikk avslag på i artikkelen Nettavisen skrev tidligere denne uken.

Du kan fylle inn dine data på denne UDI-siden og finne mer informasjon om vilkår.

Nedenfor ser du listen over hvilke land Norge får familieinnvandring fra, og hva slags tilknytning de har til Norge. Lista er hentet fra UDI.

Klikk på bildet for å forstørre.

FAMILIEGJENFORENING: Denne listen viser hvilke land Norge får familieinnvandring fra, og hva slags tilknytning de har til Norge. Foto: (UDI/Nettavisen)

Annonsebilag