RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Over 60 drept i Taliban-angrep i Kandahar


KANDAHAR: Over 60 mennesker ble drept, blant dem 38 sivile, i Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar. Bildet viser situasjonen ved flyplassområdet onsdag. Da var situasjonen fortsatt uavklart etter at Taliban-opprørere gikk til angrep tirsdag kveld.
KANDAHAR: Over 60 mennesker ble drept, blant dem 38 sivile, i Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar. Bildet viser situasjonen ved flyplassområdet onsdag. Da var situasjonen fortsatt uavklart etter at Taliban-opprørere gikk til angrep tirsdag kveld. Foto: Stringer (Reuters)
Sist oppdatert:
Over 60 mennesker ble drept, blant dem 38 sivile, i Taliban-angrepet mot flyplassen i Kandahar.

Kampene ved flyplassen pågikk i over et døgn.

– Den siste angriperen ble drept klokka 20.15 i går kveld, forteller en talsmann for den afghanske regjeringshæren, Dawlat Waziri.

Minst 60 mennesker ble drept i Taliban-angrepet, blant dem 38 sivile, flere av dem barn. Ti afghanske regjeringssoldater og to politimenn ble også drept, i tillegg til de elleve Taliban-soldatene som sto bak.

37 andre ble såret, blant dem 14 sivile, opplyser Waziri.

Den siste angriperen ble drept etter å ha holdt flere kvinner og barn som gisler i et boligkompleks for afghanske soldater inne på flyplassområdet, opplyser kilder ved flyplassen.

Utenlandske soldater

Over 2.000 utenlandske soldater er stasjonert ved flyplassen i Kandahar, som har huset en stor NATO-base og som fortsatt benyttes av amerikanske styrker i landet.

De utenlandske soldatene var imidlertid ikke involvert i kamphandlingene, som skjedde i et boligområde i utkanten av det store flyplassområdet, opplyser en talsmann for den NATO-ledede ISAF-operasjonen i Afghanistan, Michael Lawhorn.

Erobret distrikt

Samtidig med angrepet mot flyplassen i Kandahar, slo Taliban også til i Khanishin-distriktet i Helmand-provinsen onsdag.

Minst 16 regjeringssoldater ble drept i dette angrepet, og opprørerne har nå tatt kontroll over området.

Afghanske spesialstyrker skal være på vei og det ventes harde kamper når de skal forsøke å gjenerobre Khanishin-distriktet fra Taliban.

Rivaliserende fraksjoner

I Herat-provinsen lenger vest er over 100 mennesker de siste dagene drept i harde kamper mellom Taliban-opprørere fra to ulike fraksjoner, den ene av dem med tilknytning til Talibans nyutnevnte leder mulla Akhtar Mohammad Mansour, mens de andre har sverget lojalitet til rivalen mulla Rasul.

– Vi har mottatt rapporter om over 100 drepte og 27 sårede fra begge sier, sier en talsmann for politiet i provinsen, Abdul Rauf Ahmadi.

Fredsframstøt

Samtidig med Taliban-offensiven gjorde Afghanistans president Ashraf Ghani onsdag et fredsframstøt i Islamabad i Pakistan, der han inviterte opprørerne til fredssamtaler dersom de legger ned våpnene.

– Vold er ikke veien å gå i et demokratisk samfunn, sa Ghani under innledningen til en konferanse der også Pakistans statsminister Nawaz Sharif var til stede.

Vanlig mønster

Tidspunktet for Taliban-offensiven var neppe tilfeldig, tror militæranalytikeren Atiqullah Amarkhil i Kabul.

– Dette har blitt et vanlig mønster. Straks det er snakk om fredsforhandlinger, gjennomfører Taliban store angrep, sier han.

– Det viser enten at de ønsker å få fart på forhandlingsprosessen, eller at de forsøker å erobre terreng før de setter seg ved forhandlingsbordet, mener Amarkhil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere