Gå til sidens hovedinnhold

Over 600.000 har forhåndsstemt til stortingsvalget

- Jeg håper jeg kan få litt flere til å stemme, ved å stemme i dag

iv Jensen er en av over 600.000 nordmenn som har gjort sin borgerplikt på forhånd av årets stortingsvalg. Mye tyder på at det kan bli ny forhåndsstemmerekord.

Dagen før fristen for forhåndsstemming går ut, slapp blant andre Frp-leder Siv Jensen sin valgseddel i urnen. Hun oppfordrer alle som går forbi et stemmelokale om å gjøre det samme.

– Jeg håper jeg kan få litt flere til å stemme, ved å stemme i dag, sa Jensen da hun forhåndsstemte i Oslo rådhus torsdag ettermiddag.

– Vi nærmer oss valgdagen, så hvis du går forbi et forhåndsstemmelokale bør du gå innom, oppfordrer Frp-lederen.

Usikker på hva du skal stemme? Prøv Nettavisens valgomat her!

Mange forhåndsstemmer
Fredag er siste mulighet til å avlegge forhåndsstemme til stortingsvalget. Deretter må stemmen avlegges på valgdagen mandag. I noen kommuner vil valglokalene også være åpne søndag.

Onsdag hadde 549.169 velgere forhåndsstemt til årets stortingsvalg. I tillegg kommer 51.840 stemmer fra de kommunene der det er prøveordning med internettstemmer og 14.604 tidligstemmer, viser oversikten fra Kommunal- og regionaldepartementet.

Dermed blir det totalt 615.613 forhåndsstemmer før torsdag og fredag er regnet med. Tirsdag ble det avlagt over 57.000 stemmer, mens onsdagens tall var over 66.000. Alle de seks siste hverdagene har det daglige antallet stemmer økt, og hvis trenden fortsetter blir det nye rekord i antall forhåndsstemmer.

Det finnes ikke sammenlignbare tall på landsbasis fra forhåndsstemmingen underveis før stortingsvalget i 2009, men da ble totalen rekordhøye 656.892 forhåndsstemmer, ifølge SSB.

Dermed trenger bare drøyt 41.000 nye forhåndsstemmer å ha blitt levert til sammen på torsdag og fredag for å slå rekorden.

Jensen med OL-nei
– De som er enige med oss i Frp, må ikke ta valgresultatet for gitt. De må bruke stemmeretten sin, for det er den eneste måten vi kan få en hånd på rattet, legger Jensen til.

Siden hun bor i Oslo, kunne Frp-lederen også si sin mening om hvorvidt Oslo bør søke OL i 2022. Selv om partiet ikke har bestemt seg for om de er for eller mot, stemte Jensen nei.

– Jeg mener vi må følge flertallet i folket. At det bare er Oslos borgere som får stemme over dette gjør det vanskelig, for det er hele landets skattepenger som vil bli brukt på et OL, sier hun.

Tidligere i valgkampen har også Senterparti-leder Liv Signe Navarsete avlagt sin stemme på forhånd. (©NTB)

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken