*Nettavisen* Nyheter.

Over 80 asylsøkere over grensen onsdag

MÅ BLI: Alle asylsøkere som passerer den eneste grensestasjonen mellom Norge og Russland, må bli i Finnmark til asylprosessen er over. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Totalt 56 personer søkte asyl ved grenseovergangen da de kom til Østlandet onsdag kveld.

Samme dag kom det 31 asylsøkere til Kirkenes.

Politiet i Østfold opplyser at sju personer kom med tog, mens resten kom med buss over Svinesund. Alle ble tatt hånd om av Politiets utlendingsenhet (PU).

Over Storskog i Kirkenes, den eneste grensestasjonen mellom Russland og Norge, kom det 31 asylsøkere onsdag. Grensestasjonen på Storskog stenger klokken 21 på kvelden og portene åpnes ikke igjen før klokken 7 neste dag.

Rask rute via Russland

De fleste som kommer over Storskog er fra Syria, og flyktningruten fra det krigsherjede landet via Russland til Sør-Varanger er rask, bare man har penger. Fra Syria tar man fly til Moskva, enten direkte, eller via Tyrkia eller Libanon. Derfra går turen med fly til Murmansk og buss til Nikel.

– Man kommer seg fra Damaskus til Storskog på under 48 timer. Dette er en fasttrack til Schengen, sa stasjonssjef Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon til VG i begynnelsen av september.

Må bli i Finnmark

UDI og Politiets utlendingsenhet (PU) skal nå opprette både mottaksapparat og full asylprosess i Kirkenes-området for asylsøkere som kommer over Storskog fra Russland.

PU sender mannskap til Kirkenes for å gjennomføre asylregistreringen fra neste uke. Samtidig etablerer UDI et eget mottaksapparat i området.

– Vi gjør dette for å effektivisere asylprosessen og for å avlaste presset i Oslo-området, opplyste UDI-direktør Frode Forfang i forrige uke

Asylsøkerne som kommer over den russiske grensen, skal bli i området til hele asylprosessen er avsluttet, inkludert intervju og vedtak.

Ny prognose i oktober

I forrige uke kom det rundt 1.250 asylsøkere til Norge. Men UDI tror ikke ankomstene vil holde seg på dette nivået fremover.

I den ferskeste prognosen antas det at antallet asylsøkere til Norge i år vil ligge på mellom 16.000 og 20.000. UDI kommer med en ny prognose i begynnelsen av oktober. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.