*Nettavisen* Nyheter.

Over halvparten av oss mener det er greit å drikke med barna

Foto: (AV-OG-TIL)

- Vi drikker oftere og mer. Vi tar et glass vin til fredagsmiddagen, men vi drikker resten av flaska til Skavlan.

Det sier leder Kari Randen ved kampanjeorganisasjonen AV-OG-TIL. Organisasjonen er opprettet med støtte fra en rekke statlige og veldedige organisasjoner i Norge, nettopp for å begrense alkoholbruken i situasjoner der det kan være farlig eller gå ut over andre.

- Det er ingen tvil om at vi drikker mer alkohol enn før. Forbruket har økt med 40 prosent de siste 15 årene, og det er klart at dette også gir utslag overfor de små, sier Randen til Nettavisen. Nederst i denne saken kan du se utviklingen i alkoholbruk de siste 50 årene. Mens bruken av brennevin har gått ned, har vindrikkingen tatt seg betydelig opp.

Randen sier det er mye tabu knyttet til nordmenns alkoholvaner. Tirsdag fortalte Liv Ingeborg Leonhardsen hvordan datteren drakk seg ihjel på etterfest etter et julebord (les artikkelen her ).

- Det er imponerende at moren forteller dette, og jeg håper at historien får folk til å tenke over at alkohol ikke bare er moro, sier Randen.

Greit å drikke med barn
En fersk undersøkelse utført av Ipsos MMI for Av-OG-TIL, viser at 45 prosent av oss mener man bør avstå fra å drikke alkohol i festlige lag når barna er til stede.

I Oslo mener bare 35 prosent at man bør la være å drikke på fest når barna er med. Undersøkelsen er basert på 2.263 intervjuer, skriver NTB onsdag.

I den samme undersøkelsen mener 78 prosent at man bør la være å drikke til hverdags.

- Når man snakker om kontinentale drikkevaner så snakker man om å ta et glass vin til maten. I Norge har vi tatt elementer av kontinentale drikkevaner inn i helgefylla. Vi drikker et glass vin til maten, men lar det ikke bli med det ene glasset. Vi drikker resten av flaska mens vi ser på Skavlan, sier Randen.

Utrygge voksne
Randen mener det er ekstra viktig at vi tenker over den nye drikketrenden nå når vi går inn i adventstiden og julehøytiden.

- Nå går vi inn i en tid som barn har mange forventninger til. Juletiden er knyttet til bilder av gode og trygge familier. Det er viktig at voksne tenker over det, sier Randen og poengterer at barn fort merker at voksne blir påvirket.

- Barn reagerer forskjellig, men mange blir utrygge og føler det ubehagelig. Når voksne forandrer seg på en måte som barn ikke forstår, så oppleves det utrygt. De aller fleste barn liker seg best når de voksne er trygge og forutsigbare, og oppfører seg slik de pleier, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.