*Nettavisen* Nyheter.

Øver som før med russiske gjester

STOR ØVELSE: 9.000 norske og 7.000 internasjonale soldater deltar på øvelsen, som foregår både på sjøen, i lufta og på bakken. Bildet er hentet fra Cold Response-øvelsen i 2012.

Situasjonen i Ukraina får ingen konsekvenser for øvelsen Cold Response, sier Forsvaret.

05.03.14 19:33

OSLO (NTB-Lars M. Hjorthol): Den store militærøvelsen Cold Response går som planlagt neste uke, også i år med russiske gjester.

16.000 soldater fra 16 land inntar i helga Nord-Norge for å delta i den store NATO-øvelsen, som foregår fra Tjeldsund i sør til Finnsnes i nord i perioden 7. til 21. mars.

Se Forsvarets nettsider for mer info om øvelsen

Den spente situasjonen i Ukraina og særlig på Krim får ingen konsekvenser for øvelsen, sier major Eystein Kvarving, pressetalsmann for forsvarssjefen, til NTB.

– Vi følger selvsagt nøye med på hva som skjer, slik vi alltid gjør. Vi har ikke funnet grunn til endringer i beredskapen. Det samme gjelder øvelsen Cold Response, som er velkjent og har vært planlagt lenge, sier Kvarving.

– Åpenhet

– Dette er en øvelse der vi legger vekt på åpenhet, sier Kvarving.

Mens vestlige land diskuterer sanksjoner mot Russland og NATO har kriserådslag, kan russiske militærattacheer følge den store NATO-øvelsen i nord fra orkesterplass.

– Vi har også i år et eget besøksprogram for utenlandske militærattacheer. Der deltar også to russiske attacheer, sier Ivar Moen, kommunikasjonssjef ved Forsvarets operative hovedkvarter.

– Vi har hatt tilsvarende besøksprogram ved tidligere øvelser, der attacheene får informasjon om øvelsens omfang og hensikt. De får også besøke avdelingene, sier Moen.

Børge Brende: - Det finnes ingen militære løsninger på krisen i Ukraina

Ukraina meldte avbud

Invitasjonene til besøksprogrammet ble sendt ut for lenge siden. 19 militærattacheer har meldt sin interesse, blant dem to russiske. Den ukrainske militærattacheen har derimot nylig meldt avbud, opplyser Moen.

9.000 norske og 7.000 internasjonale soldater deltar på øvelsen, som foregår både på sjøen, i lufta og på bakken. De siste årene har Cold Response blitt arrangert annethvert år. I tillegg til Norge deltar Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Irland, Latvia, Litauen, Nederland, Polen, Spania, Sverige, Sveits, USA, Tyskland, og Storbritannia.

Målet for øvelsen er å øve på høyintensive kriseoperasjoner under krevende forhold, skriver Forsvaret i en pressemelding. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.