Over to millioner tok farvel med Chávez

Foto: HANDOUT (Reuters)

Over to millioner mennesker har passert Hugo Chávez' kiste for å ta et siste farvel med Venezuelas avdøde president.

08.03.13 15:31

Caracas (NTB-Reuters-AFP): Hans håndplukkede etterfølger forbereder nyvalg.

Chávez, som døde tirsdag, skulle fredag ettermiddag norsk tid føres til sitt siste hvilested fulgt av over 50 toppolitikere fra mange land. Visepresident Nicolás Maduro skulle så tas i ed som ny statssjef.

Norges ambassadør til Caracas, Lars Vaagen, representerer det offisielle Norge i begravelsen, opplyser UD til NTB.

Ifølge presidenten i den venezuelanske nasjonalforsamlingen, Diosdado Cabello, er det ventet at visepresident Maduro vil gi den nasjonale valgkommisjonen ordre om å forberede presidentvalg. Dette valget må ifølge landets grunnlov holdes innen 30 dager.

Stemmer på Maduro
– Jeg skal stemme på Maduro, hvem ellers? Det var ham Chávez pekte på, og vi må følge hans ønske, sier 77 år gamle Berta Colmenares som er overbevist om at alle chavistaer – tilhengere av den avdøde lederen – er forpliktet til å «føre revolusjonen i Venezuela videre».

Den 20 år gamle jusstudenten Inacio Da Costa er av en helt annen mening.

– Forholdene har forverret seg. Før var Venezuela et trygt sted, og vi hadde råd til å kjøpe oss ting. Nå har vi ingen sikkerhet, og pengene er ikke verdt noe, sa han til nyhetsbyrået AFP.

Cubas leder Raul Castro mente Hugo Chávez forlater verdensscenen som en seierherre.

– Han var uovervinnelig, han var seierrik og det kan ingen ta fra ham, sa Castro som var en av lederne som var i Caracas for å delta i begravelsen.

Anstrengt forhold
Blant de andre var Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner, en nær politisk alliert av Chávez, og den iranske lederen Mahmoud Ahmadinejad. USA har også sendt en delegasjon, selv om Chávez hadde et anstrengt forhold til Washington.

Chávez' legeme skal balsameres og ligge på paradeseng i minst sju dager framover. Venezuelas regjering vurderer ifølge Nicolás Maduro om han så skal stedes til hvile i landets nasjonale Pantheon, side om side med den latinamerikanske frigjøringshelten Simón Bolívar.

Opposisjonen i landet har enstemmig utpekt den moderat konservative Henrique Capriles til Maduros motstander i det forestående presidentvalget. Capriles er bare 40 år gammel, men har bred erfaring fra politisk arbeid på ulike nivåer. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.