RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Crestock.com)

Overfører stress til babyen

Sist oppdatert:
Barnas helse begynner i magen.

(SIDE2): Forskning viser at stressede, gravide kvinner kan gjøre barna mer følsomme for stress.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Aktiverer stressgen
Det viser en studie som er gjennomført av tyske forskere ved University of Konstanz, skriver forskning.no.

Forskerne har fulgt 25 kvinner og deres barn, som i dag er mellom ti og 19 år gamle.

Vordende mødre som utsettes for ekstremt stress, ser ut til å endre sine barns gener slik at også de blir mer følsomme for stress. Påvirkningen vedvarer i årevis etter at barnet er født.

Kvinnenes hjemmesituasjon under graviditeten var ekstrem. Samtlige bodde med en konstant trussel om vold fra ektemann eller partneren.

Forskerne har sett at flere av barna til kvinnene hadde fått endret ett spesielt gen som regulerer kroppens hormonrespons l stress. Dette genet var blitt metylert hos tenåringene, og dette ser ut til å ha gjort ungdommene mer følsomme for stress, både mentalt og hormonelt.

Tenåringene er ofte er mer impulsive, og at de kan slite mer følelsesmessig enn jevnaldrende.

Mer forskning
Forskerne bak studien påpeker at studien både er liten, og at svært få gravide kvinner lever i tilsvarende situasjoner som deltakerne her har gjort. De sier også at andre faktorer, som for eksempel barnas sosiale miljø i oppveksten, også kan være involvert.

- Det er klart at ni måneder i livmoren er ekstremt viktig for barnas helse senere i livet, sier Anne Cathrine Staff, professor ved Universitetet i Oslo og leder for Forskningssenteret for fødselshjelp og kvinnesykdommer.

- Det som definerer barnas helse starter i svangerskapet, og partnervold med høy stresshormonrespons kan være en av mulige påvirkningsmekanismer. Det trengs en større forskningsinnsats på dette feltet, også i Norge, sier Staff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere