Gå til sidens hovedinnhold

Overgrep mot muslimer i Sveits

Sveits bryter med alle demokratiske prinsipper når et stort flertall av sveitserne vil forby et lite mindretall å utøve sin religion.

Forbud mot å bygge nye bønnetårn (minareter) er en skamplett på Sveits demokratiske historie og på landets stilling som et tradisjonelt uavhengig og nøytralt land i mange konflikter.

Riktignok skal ikke landets muslimer nektes å bygge moskeer, men å nekte dem å bygge minareter er som å tillate kristne å bygge kirker uten klokketårn.

Det er et overgrep mot en menneskerett til fritt å utøve sin religiøse tro.

Det er anslått at det finnes 15 millioner muslimer i Europa, og som BBCs islamanalytiker Roger Hardy skriver, så er det sveitsiske valgresultatet «enda et tegn – uansett hva regjeringene vil si – om at de simpelthen ikke er velkomne».

Forbudet mot å bygge minareter føyer seg inn i en lang rekke tiltak mot symboler – ikke mot det man egentlig vil bekjempe. Ingen liberale personer vil nekte andre å utøve sin religiøse tro. Derimot både må og kan undertrykkelse av andre - og religiøs fanatisme og vold i religionens navn - bekjempes.

De sveitsiske velgerne er redde for politisk islam og terrorhandlinger, og høyrepartiene har fridd til en bølge av fremmedangst og frykt for at muslimene vil forandre Sveits. Denne miksen fikk 57 prosent av velgerne og 22 av 26 kantoner til å stemme for minaretforbud.

Forslaget kom fra det høyreorienterte Folkepartiet som ser minareter som et tegn på islamisering. Den sveitsiske regjeringen forsøkte å bekjempe forbudet for ikke å ødelegge bildet av Sveits i den islamske verden – men altså til ingen nytte.

Justisminister Eveline Widmer-Schlumpf sa det ganske presist: – Bekymringer om islamsk fundamentalisme må tas seriøst, men et forbud mot å bygge nye minareter er ikke et effektivt middel til å motarbeide ekstremister.

Den sveitsiske folkeavstemningen viser hvor galt det kan bære av gårde hvis man ikke har tunga rett i munnen.

Sveits – og Norge – har en selvsagt rett til å motarbeide kvinneundertrykking og kjønnslemlestelse, og kreve at muslimer innordner seg regler i et sekulært samfunn – for eksempel å forby religiøse symboler i kombinasjon med politiuniformer.

Men dette må ikke forveksles med et intolerant forslag om å forby andre å utøve sin religiøse tro.

Reklame

Kun til midnatt: Disse butikkene har enorme tilbud på Cyber Monday