Overgrepsskandalen: – Vi må diskutere kjemisk kastrering

– Vi må ikke legge begrensninger på hvilke tiltak vi kan snakke om når det gjelder overgrep mot barn. Derfor må vi også diskutere kjemisk kastrering, sier Frp-topp  Jan Arild Ellingsen.

– Vi må ikke legge begrensninger på hvilke tiltak vi kan snakke om når det gjelder overgrep mot barn. Derfor må vi også diskutere kjemisk kastrering, sier Frp-topp  Jan Arild Ellingsen. Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Justispolitiker vil gå drastisk til verks.

21.11.16 22:28

Norges største overgrepssak mot barn som nå rulles opp i Bergen, ryster oss alle.

Les også: Siktet politisønn fengslet i Dark Room-saken
Les også: Erna Solberg om Operasjon Dark Room: – Jeg synes dette er utrolig vondt

Frps justispolitiker Jan Arild Ellingsen mener vi må søke bredt for å få has med problemet:

– Vi må ikke legge begrensninger på hvilke tiltak vi kan snakke om når det gjelder overgrep mot barn. Derfor må vi også diskutere kjemisk kastrering. Det viktigste er å skåne barna, sa Ellingsen i Dagsnytt 18 på NRK mandag.

- Ofrene er de viktigste her, understreket han.

- Det er ikke nok

Psykologspesialist Svein Øverland advarte mot å tro at kjemisk kastrering - altså hormonbehandling - alene kan drepe lysten til å forgripe seg mot barn.

I fagmiljøet er det delte meninger om effekten.

- Å få en overgriper til å slutte med overgrep er en prosess som både skjer i fengselet og i tiden etterpå. Det er nødvendig å sette inn mer ressurser her, mente han.

- Gir falsk trygghet

Spesialist i klinisk psykologi og sexologi, Thore Langfeldt, har også uttalt seg svært kritisk til metoden:

– Å tro at hormonbehandling, eller kjemisk kastrering om man vil, stopper en overgriper fra å begå nye forbrytelser er å lure folk til å tro at de er trygge. Landet flommer over av anabole steroider. Hvem som helst kan skaffe seg anabole steroider. Det opphever virkningene av hormonpreparatene som er ment å redusere eller fjerne sexlysten hos den overgrepsdømte. Da har man ikke oppnådd noe som helst, sa Langfeldt i 2014.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.