*Nettavisen* Nyheter.

Overgrepsutsatte barn venter for lenge på avhør

Oslo (NTB): Barn i Norge som er utsatt for eller vitne til seksuelle overgrep, må i strid med loven vente i flere måneder på å bli avhørt av politiet.

Ifølge loven skal barna ikke vente mer enn 14 dager på å bli avhørt. Likevel viser tall som Unicef har samlet inn, at ventetiden kan være mye lengre, skriver Aftenposten fredag.

I Norge er det opprettet ti spesiallagde sentre der politiet avhører barn og ungdom. Ingen av de sju sentrene i Unicefs kartlegging overholder fristen.

Lengst ventet barna i Stavanger, der det i gjennomsnitt gikk 72 dager fra anmeldelse til avhør. I Oslo, som har flest antall saker, var gjennomsnittlig ventetid 61 dager. Best i klassen var Tromsø, med 19 dagers ventetid.

- Det er veldig alvorlig for barns rettssikkerhet at de må vente så lenge. Forklaringene blir dårligere og barnet kan bli utsatt for nye overgrep i mellomtiden. Jeg mener man må avhøre barna mye raskere, gjerne i løpet av noen dager etter anmeldelse, sier barneombud Anne Lindboe.

Seniorrådgiver Kathinka Steenstrup i Politidirektoratet (POD) opplyser at de er klar over at barnas lovpålagte frist blir brutt, og at POD denne uken vil be alle landets politidistrikt redegjøre for den lange ventetiden. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.