RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FILSETH: Lege Ole Magnus Filseth.
FILSETH: Lege Ole Magnus Filseth. Foto: Jan-morten Bjørnbakk (Scanpix)

Overlege: - Enkelte drukner nær øyeblikkelig i så kaldt hav som dette

Sist oppdatert:

(nordlys.no): Etter at en person ble funnet død i havnebassenget i Melbu i Vesterålen sent fredag kveld, ikledd badetøy, så er det mange som har spekuleret i om dette kan ha en sammenheng med Facebook-trenden "Hopp I Havet", som har herjet på sosiale media de siste ukene.

Politiet har uttalt at det er en teori de ikke kommer utenom på det nåværende tidspunktet:

- Det vil være en naturlig deduksjon, så det er ikke noe vi kan utelukke på dette tidspunktet, opplyser operasjonsleder Karl Erik Thomassen ved Midtre Hålogaland politidistrikt til Nordlys. 


Nå er det kaldest i havet

Selv om de aller fleste av oss som har kastet oss på Facebook-trenden, ikke er i noe fare når man for eksempel bare vader utover en badestrand under oppsyn fra andre som filmer det hele, så er det likevel grunn til å være oppmerksom på farene ved å oppholde seg i kaldt vann.

- Akkurat nå er temperaturen i havvannet på det kaldeste for året, opplyser overlege ved akuttmedisinsk avdeling på UNN, Ole Magnus Filseth, til Nordlys.

Filseth har forsket på blant annet hypotermi og effektene av nedkjøling, og har skrevet sin doktoravhandling om temaet. Han forteller til Nordlys at det er i all hovedsak tre årsaker til at personer omkommer av drukning i kaldt hav.

Kan drukne øyeblikkelig av sjokket

- Man har for det første de som drukner nær øyeblikkelig etter at de har havnet i kaldt vann. Her er det sjokket og eventuelt medfølgende hjertestans som en følge av kulden som forårsaker dette. Personer som allerede har konstaterte hjertesykdommer er her i spesiell fare, sier Filseth, og fortsetter:

- Deretter har man de de som drukner som en følge av svømmesvikt. Det er noe som kan inntreffe etter bare minutter. Man klarer ikke å koordinere både arm- og beinbevegelser med pusten, noe som kan forårsake panikk. I tillegg tar det ikke lang tid før man blir nummen i bein og armer av anstrengelser og kulde.

Som siste hovedgrunn trekker Fliseth frem de som drukner som en følge av gradvis nedkjøling som en følge av å ha tilbrakt lang tid i vann.

- Her er det da nedkjølingen i seg selv som tar liv og fører til at man drukner.

- Ikke hopp fra brygger

Fliseth er imidlertid rask med å påpeke at det for de fleste av oss ikke vil være noe problem å ta seg en kjapp dukkert ved å vasse utover en badestrand, hoppe raskt utfor en liten brygge og komme fort på land igjen.

- De fleste av oss klarer å svømme slik en kort stund. Men det er likevel grunn til å være forsiktig. Sørg for at man ikke bader alene, og unngå aller helst å hoppe utfor en høy brygge eller lignende som fører til at man må svømme et stykke for å komme seg på land igjen. Aller helst bør man også bruke redningsvest.

Og er uhellet først ute, og man observerer noen som får problemer, har Fliseth noen råd til hvordan man går frem for redde liv.

- Pass på å gi varsle om hendelsen, sørg deretter for at du selv er i stand til å holde deg flytende hvis du tar deg ut for å redde noen. Bruk en redningsvest eller lignende. Sørg deretter for å få personen på land. Har man fått personen på land, så er det viktigste å starte Hjerte- og lungredning til det kommer kvalifisert hjelp til stedet, avslutter Fliseth.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere