Overlegen har sammen med en gruppe på Rikshospitalet, jobbet de siste ukene for å finne ut av hvorfor tre personer har dødd med blodpropper etter å ha tatt AstraZeneca-vaksinen. Ifølge TV 2 hadde alle de tre pasientene svært uvanlige sykdomsforløp, men felles for alle tre var at de var friske og under 55 år.

Holme forteller at de tre hadde veldig spesielle blodpropper, kombinert med alvorlige blødninger og lave blodplater. Nå mener han at disse personene mistet livet, fordi det var en sammenheng mellom blodpropp-tilfellene og AstraZeneca-vaksinen.

- Jeg ser ingen andre muligheter på nåværende tidspunkt, fastslår Holme overfor TV 2.

Han utdyper at det er viktig at man må slutte å spekulere om det er en sammenheng eller ikke, fordi alle fikk lignende sykdomsbilde tre til ti dager etter å ha fått AstraZeneva-vaksinen.

Kraftig immunrespons

18. mars holdt Holme en pressebrief utenfor Rikshospitalet, og da forklarte han at hans gruppe hadde konkludert med at en kraftig immunrespons etter vaksinering hadde ført til blodproppene. Ifølge overlegen hadde immunresponsen ført til dannelse av antistoffer som fikk blodplatene til å tenne, slik at det dannet seg blodpropper.

- Vi mener dette er den direkte årsaken til at vi ser det kliniske bildet som vi har gjort og gjør, sa Holme.

Da tok han imidlertid forbehold om at man ikke kunne være 100 prosent sikker på at vaksinen var årsaken.

- Dette er indisier. Men her er det pasienter som har vært vaksinert i et tidsrom fra tre til ti dager før de får disse komplikasjonene, og jeg ser ikke noen annen mulighet per i dag, fortalte overlegen og professoren.

«Katastrofe i hjernen»

Den 15. mars bekreftet Legemiddelverket at den første av tre pasienter, innlagt på Rikshospitalet, døde etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

- Dessverre hadde hun en så stor hendelse i hjernen, så livet sto ikke til å redde. Hun døde i går. Det er en frisk pasient fra før. Hun fikk all intensivbehandling vi kunne gi på Rikshospitalet, sa overlege Trine Kåsine på Oslo universitetssykehus.

Les mer her: Én helsearbeider som ble innlagt etter AstraZeneca-vaksinering, er død

Og hun la til:

- Det var ikke på grunn av blodpropp, men en katastrofe i hjernen.

- Trygg og effektiv vaksine

EUs legemiddelbyrå og Verdens helseorganisasjon (WHO) har imidlertid konkludert med at vaksinen er trygg å bruke.

- Dette er en trygg og effektiv vaksine. Sikkerhetskomiteen konkluderer med at vaksinen ikke kan knyttes til økt risiko for blodpropp. Vaksinens beskyttelse mot død og sykehusinnleggelse grunnet covid-19 oppveier de mulige risikoene, sa EMAs leder Emer Cooke på en pressekonferanse 18. mars.

- AstraZenecas vaksine har enormt potensial. Fordelene oppveier ulempene med vaksinen, sa WHOs sikkerhetspanel.

FHI bestemte senest fredag 26. mars at pausen for AstraZeneca-vaksinen forlenges med tre uker, til og med 15. april.