RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overlege mener kvinnene bør ha mer permisjon

Oslo (NTB): Overlege Gro Nylander mener for lite av foreldrepermisjonen er øremerket mor. Kvinner bør ha minst åtte måneders permisjon, mener hun.

- På flere områder er det et tilbakeslag for kvinners opparbeidede rettigheter, sier Nylander til Aftenposten.

Nylander som onsdag fyller 70 år, slutter samme dag ved Nasjonalt kompetansesenter for amming ved Oslo universitetssykehus. Selv om det ikke finnes ferske tall, sier hun at det er indikasjoner på at norske kvinner er i ferd med å amme mindre.

- Liggetiden i barsel er blitt stadig kortere. Nå sendes de fleste mødre hjem før de har fått melk, uten at helsetjenesten utenfor er rustet til å hjelpe dem. Det er en skammelig behandling av kvinner som nettopp har født, sier hun.

Nylander synes det er flott med pappaperm, men mener at en for liten del av foreldrepermisjonen er øremerket mor. Hun mener mødre som har behov for det, bør ha fortrinnsrett til å være hjemme i minimum åtte måneder.

- Det er paradoksalt at helsemyndighetene anbefaler at barna helst får utelukkende morsmelk i seks måneder, og så ammes videre i minst ett år, samtidig som kvinnene som skal gjennomføre dette, ikke har førsteprioritet. Kombinasjonen av få liggedøgn på barsel og kortere permisjon som er forbeholdt mor, er ikke av det gode, sier hun. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere