Overlege på Rikshospitalet, Pål André Holme, var helt klar på hva de har funnet etter at flere personer har fått blodpropp etter AstraZeneca-vaksinering:


- Funnene understøtter vår hypotese om at pasientene har fått en kraftig immunrespons etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen, som har medført antistoffdannelse, som kan tenne blodplatene og således gi en trombe (blodpropp). Videre kan man også få blødninger, sa Holme på pressebriefen.

- Vi har teorier, men vi har ingenting som tyder på hvorfor noen får det og andre ikke får det. Vi skal undersøke videre. Dette er bare starten, la han til.

En kortfattet Holme fortalte videre at det er viktig å få fram dette nå, noen timer før EMA (Det europeiske legemiddeltilsynet) skal konkludere rundt klokken 16.00, torsdag ettermiddag.

- Jeg har ingen formening om at AstraZeneca-vaksinen skal stanses, men det er viktig å få frem dette nå, sa han.

Overlegen var også klar og tydelig på at dette har hele Rikshospitalets høyeste prioritet fremover.

Unge mennesker

Holme ville ikke kommentere rundt pasientene som for øyeblikket er innlagt etter å ha fått AstraZeneca-vaksinen.

- Det har jeg ingen kommentar til.

Overlegen poengterte at det er fortsatt ikke er sikkert at det bare er vaksinen som har skylden for blodproppene.

- Det er bare indisier, men jeg ser ingen annen mulighet per i dag. Bivirkningene er svært alvorlige. Det har ført til død her. Vi snakker om relativt unge mennesker her, som sannsynligvis ikke hadde blitt alvorlig syke av covid, sa Holme.

Vil man ikke ta koronavaksine, må man være forberedt på potensielle konsekvenser, ifølge helseminister Bent Høie:


Overlegen fikk også spørsmål om Norge burde stanse vaksineringen med AstraZeneca-vaksinen.

- Dette har jeg ikke noe formening om. Det er opp til Legemiddelverket å ta stilling til dette senere i dag, svarte Holme.

Kun vaksinen

Tidligere på torsdag var konklusjonen klar fra Rikshospitalet.

– Vi har årsaken. Og det er ingen andre ting enn vaksinen som kan forklare at vi har fått den immunresponsen, sier overlege og professor Pål Andre Holme ved Rikshospitalet til VG.

Les også: Legemiddelverket tar opp dansk blodproppteori

Holme har ledet en gruppe ved sykehuset som har jobbet på spreng for å finne ut hvorfor tre helsearbeidere under 50 år ble innlagt med alvorlig blodpropp etter å ha tatt AstraZeneca-vaksinen.

Nå mener de å ha bekreftet teorien om at det er en immunrespons i forbindelse med vaksinen.

– I samarbeid med seksjon for avansert trombocytt ved Universitetsykehuset Nord-Norge (UNN) har vi nå påvist spesifikke antistoffer mot blodplater som kan gi et slikt bilde, som vi kjenner fra andre deler av medisinen, men da med medikamenter som utløsende årsak, sier Holme.

Les også: Klar melding til vaksine-nektere: - Dette må du være forberedt på

Europeisk vurdering torsdag

Holme forteller at det ikke er noen annen historikk hos pasientene som kan gi en så kraftig immunrespons som de har fått.

– Vaksinen tar vi for å få en immunrespons mot det vi skal beskyttes mot. Da får man blant annet utvikling av antistoffer. Noen antistoffer kan da reagere slik at de kan aktivere blodplatene, slik som i disse tilfellene, og gi en blodpropp. Og fordi vi har disse antistoffene på overflaten, fjernes de fra sirkulasjonen, dermed får de for lave blodplater, sier Holme.

Senere torsdag ventes Det europeiske legemiddeltilsynet (EMA) å komme med sin vurdering av vaksinen. En rekke land i Europa har nå satt vaksinering med AstraZenecas koronavaksine på pause i påvente av konklusjonen fra EMA.

Helsearbeidere har vært de primære mottakerne av AstraZeneca-vaksinen i Norge hittil.

– Dette er alvorlig, og en til dels ventet konklusjon dessverre, ut fra beskrevet symptombilde. Vi avventer EMA og Legemiddelverket sine vurderinger, sier leder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet til VG.

Les også: Forventer kraftig hopp i sykehusinnleggelser: - Vi håper at tiltakene vil gi effekt

Legemiddelverket venter med kommentar

Foreløpig ønsker ikke medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket å kommentere funnene til Holme og hans ekspertgruppe.

– Vi må se på resultatene først, så jeg vil ikke kommentere det her og nå, sier Madsen til NTB.

Han utdyper:

– Vi tar ikke standpunkt til dette her og nå. Nå skal dette diskuteres i den europeiske bivirkningskomiteen. Vi vil ikke forskuttere resultatene derfra.

Heller ikke AstraZeneca ønsker å kommentere opplysningene foreløpig.

– Vi avventer EMAs avgjørelse senere i dag før vi gir kommentarer, sier AstraZenecas pressesjef Christina Malmberg Hägerstrand til NTB.