RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overlevde 18 timer i isødet

Foto: The Canadian Press/Scanpix
Sist oppdatert:
Hoppet mellom isflak etter flykrasj.

Australskfødte Oliver Edwards-Neil (25), som nå bor i Sverige, og hans danske copilot Troels Hansen (45) var på vei fra USA til Sverige da motorene på flyet deres kollapset mens de fløy over nordlige deler av Canada søndag kveld.

I timene etter at småflyet krasjet og sank i det iskalde vannet, måtte de to sitte tett sammen på et isflak, skriver timesonline.co.uk.

Krabbet ut av flyvinduet
De to måtte krasjlande flyet på et isflak i nærheten av Iqlauit, Nunavut, men isen var ny og bløt, og i løpet av få minutter begynte flyet å synke.

Men en av vingene lå og hvilte på isflaket. Dermed kunne de krabbe ut av et av vinduene på flyet.

De neste 18 timene måtte de to tilbringe på isflaket. Isflaket hadde en størrelse på bare 5x10 meter.

Med fortvilelse så de redningsflyene kretse over hodene deres, men uten å se dem. Dermed måtte de tilbringe den lange, mørke natten stående på et isflak. Et isflak de trodde kunne knuse under føttene deres.

Hoppet mellom isflak
Ifølge Aftonbladet ga Oliver og Troels seg selv to alternativer. «Enten går vi eller så dør vi».

De begynte å gå og hoppe mellom isflakene, men etter flere timer med det som ifølge guttene føltes som meningsløs vandring, og 18 timer etter krasjet, var redningen der. Redningen var en dansk reketråler.

Kapteinen på Atlantic Enterprise, danske Bo Mortensen, hadde kvelden før fått forespørsel om han kunne hjelpe til i søket. Hans besetning fikk i dagslyset øye på mennene og plukket dem opp.

- Det var minus 20 grader og vi hadde overlevingsdrakter. De var fantastiske og reddet livene våre, sier Edwards-Neil fra sykesengen i Iqlauit hvor han blir behandlet for frostskader til Sydney Morning Herald.

Hadde flaks
Mennene har hatt flaks som overlevde 18 timer i kulda.

- De har hatt kjempeflaks. Troels skalv av kulde da han ringte sin kone, men han var lykkelig, sier slektningen Peter Zinck til Aftonbladet.

Martina Wallèn Hansen trodde hun hadde mistet mannen sin. Sammen med resten av familien gjennomgikk hun det verste døgnet i sitt liv hjemme i Gøteborg.

- Det kjennes som om de lå i graven og har gjenoppstått fra de døde, sier Troels Hansens kone til Expressen.se.

I dette området krasjet de:


Vis større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere