RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Det er tydelige forskjeller mellom norske sykehus, her ved Ullevål Universitetssykeus, i andelen pasienter som overlever hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd, men forskjellene er mindre enn før.
Det er tydelige forskjeller mellom norske sykehus, her ved Ullevål Universitetssykeus, i andelen pasienter som overlever hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd, men forskjellene er mindre enn før. Foto: Lise Åserud

Overlevelsen varierer mellom norske sykehus

Det er tydelige forskjeller mellom norske sykehus i andelen pasienter som overlever hjerteinfarkt, hjerneslag og hoftebrudd, men forskjellene er mindre enn før.

Det viser en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, som offentliggjøres torsdag.

Andelen pasienter med hjerteinfarkt som var i live 30 dager etter innleggelse i fjor, varierte med drøyt 7 prosentenheter mellom sykehuset i Tromsø (91,2 prosent) og sykehuset i Kristiansund (83,79).

Ved hjerneslag var forskjellen på 4 prosentenheter mellom sykehuset i Levanger (88,7 prosent) og Gjøvik (84,5 prosent).

– Disse forskjellene i overlevelse mellom sykehusene var mindre i 2013 enn året før, da variasjonsbredden ved hjerteinfarkt var på ti prosentenheter, mens den var seks prosentenheter ved hjerneslag, sier seksjonsleder Jon Helgeland.

Han sier imidlertid at det er ganske stor usikkerhet knyttet til tallene.

OECD-sammenligning

Totalt døde 12 prosent av hjerteinfarktpasientene og 13,6 prosent av dem som fikk slag. Av hoftebruddpasientene døde 8,7 prosent. Den såkalte totaloverlevelsen, som viser til hvor mange som overlever en samling andre sykdommer, var på 5,1 prosent.

– Resultatene fra Norge er svært gode sammenlignet med andre OECD-land, understreker Helgeland.

Overlevelse brukes som indikasjon på kvaliteten i helsevesenet. Men de er ikke et direkte mål på kvalitet, påpeker Helgeland.

Ni sykehus har alt i alt signifikant lavere overlevelse enn gjennomsnittet, mens fem har høyere.

Region-sammenligning

Forskjellene mellom helseregionene er små, ifølge rapporten. Men det går fram at Helse sør-øst har dårligere overlevelse enn gjennomsnittet både når det gjelder hjerneslag, hoftebrudd, og totaloverlevelse

Rapporten tar også for seg andelen pasienter som blir lagt inn på nytt innen 30 dager etter forrige sykehusopphold. Sannsynligheten for å havne på sykehus på nytt, varierer mellom 12 og 18 prosent mellom ulike sykehus. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere