Gå til sidens hovedinnhold

Overlevende fortsetter å flykte på Filippinene

Til tross for at nødhjelpen nå begynner å nå fram, fortsetter filippinere å flykte i tusener fra områdene som er verst rammet av tyfonen Haiyan.

I den hardt rammede byen Tacloban er vannforsyningen nå delvis gjenopprettet, melder UNICEF. Også andre forsyninger for barn begynner å komme på plass.

- Vannforsyningstjenesten i Tacloban by er delvis gjenopprettet med drivstoff, generatorer og reservedeler til kontinuerlig drift, sier Ted Chaiban, direktør for UNICEFs kriseprogram på en pressekonferanse i FN i New York.

Ifølge de offisielle tallene har minst 3.633 mennesker mistet livet i naturkatastrofen. I tillegg har 2 millioner mistet hjemmene sine, og i de verst rammede områder er hele byer lagt i grus.

Lik langs veiene
Et stort antall lik ligger fortsatt i gatene, og anslagene over antall døde er derfor høyst usikkert. Mange døde kan også ha blitt skylt vekk av de store vannmassene.

Mange overlevende ber nå om å få sitte på med fly fra luftforsvaret og skip fra sjøforsvaret for å komme seg vekk. De som har råd, forsøker å komme seg ut ved hjelp av kommersielle transportmidler.

Sjøforsvaret opplyser at det bare torsdag transporterte 3.000 mennesker til Cebu, og at folk allerede står i kø for å bli med neste båt på søndag.

Evakueringsleirer
I den hardt rammede provinsen Leyte er folk samlet i overfylte evakueringsleirer. Det finnes lite vann og mat, og elektrisiteten er slått ut i hele provinsen.

Innenriksminister Mar Roxas sier regjeringen arbeider hardt for å få ryddet veier og få inn nye forsyninger.

- Det er som et samlebånd. Vi arbeider hele natta for å pakke og laste varene, og om morgenen kjøres de ut. Folk kan stole på at nødhjelpen når fram.

EU-bidrag
Storbritannia stiller nå med ytterligere 293 millioner kroner i nødhjelp til Filippinene. Samtidig øker EU sitt bidrag med 58 millioner kroner.

Storbritannias statsminister David Cameron kunngjorde lørdag at de britiske midlene vil gå til innsatsen som FN og Røde Kors gjør for å hjelpe tyfonofrene på Filippinene.

Storbritannia vil samtidig sende et militærfly til området.

EU-bidraget ble kunngjort av EUs nødhjelpskommissær Kristalina Georgieva da hun besøkte den hardt rammede kystbyen Tacloban lørdag.

Kommunister angriper
Viseordføreren i den tyfonrammede byen Tacloban ber den kommunistiske geriljaen på Filippinene slutte å angripe hjelpeforsyninger.

Viseordfører Jerry Sambo Jaokasin sier til den britiske avisen The Telegraph at kommunistene heller bør bistå i gjenoppbyggingsarbeidet etter tyfonen, og at han er bekymret for den forverrede sikkerhetssituasjonen. Han understreker at væpnet kamp ikke fyller magene til de mange ofrene som verken har mat eller vann.

Jaokasin snakket til den britiske avisen dagen etter at en militær enhet som forsøkte å frakte 34 omkomne tyfonofre til en massegrav, I stedet måtte de snu og vende tilbake til basen etter at de var blitt angrepet av det de antok var en gruppe fra Den nye folkehæren, som Filippinenes maoistiske gerilja kaller seg.

Ifølge The Telegraph er også hjelpekolonner som blir bevoktet av regjeringssoldater blitt angrepet. To opprørssoldater ble drept da de forsøkte å kapre hjelpeforsyninger fra Røde Kors på sørspissen av øya Luzon. (©NTB)

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken