RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overraskende lav lånevekst

Sist oppdatert:
Låneveksten var overraskende lav i november. For bedriftsektoren er det fall i kreditten for første gang på mange år. Det kan bety et nytt rentekutt fra Svein Gjedrem
Norges Banks Kredittindikator (K2) viste en vekst på 6,9 prosent i november.

På forhånd var det ventet en vekst på 7,5 prosent, ifølge en rundspørring gjort av nyhetsbyrået Reuters. I oktober var årsveksten på 7,7 prosent.

Det siste året har det vært en markant forskjell i låneutviklingen for bedriftene og husholdningene. Mens kredittveksten for bedriftene har bråstanset, har husholdningenes vekst ligget stabilt rundt 10 prosent.

I november var veksten for husholdningene isolert sett på 10,8 prosent, opp fra 10,7 prosent i oktober.

Men for bedriftene var det i november fall i gjelden med 0,8 prosent fra året før. I oktober var det fortsatt en positiv vekst med 1,3 prosent, selv om veksttakten hadde stupt i år.

Det er første gang på mange år at dette tallet er negativt.

Utviklingen i bedriftenes kreditt er illevarslende for norsk vekst fremover.

Den lave låneveksten hos bedriftene kan tyde på at det kan komme et nytt rentekutt fra Norges Bank, selv om mange påpeker at man på den måten kan skape en uheldig låneboom blant privatpersoner.

Bakgrunn
Dette er et mål for hvor stor bruttogjeld norske husholdninger, ikke-finansielle foretak og kommuner har i norske kroner og utenlandsk valuta.

Tallet publiseres av Norges Bank omtrent en måned etter avslutningen av den aktuelle måneden.

Det tallet som får mest oppmerksomhet er endringen i forhold til samme måned i fjor.

I tillegg til hovedtallet, er det fokus på endringen i kredittindikatoren for husholdningene isolert sett. Dette tallet svinger mindre fra måned til måned enn bedriftenes opplåning.

Norges Bank følger nøye med på kredittindikatoren for å vurdere om renten skal settes opp eller ned. En høy vekst i kredittindikatoren indikerer stor vilje til å låne til dagens rentenivå, og da øker sjansen for at renten blir satt opp for å øke "prisen på penger".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere