RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overraskende sterk inflasjon i USA(Ny)

Sist oppdatert:
De amerikanske inflasjonstallene viste en høyere prisvekst enn ventet i mars, og dermed får frykten for renteoppgang i USA få ny fart. Børsene faller
Det viser tall fra det amerikanske arbeidsdepartementet publisert onsdag ettermiddag.

Konsumprisindeksen steg med 0,5 prosent i mars, mens det var ventet en økning på 0,3 prosent ifølge estimater. I februar var økningen på 0,3 prosent. Årstakten var på 1,7 prosent.

Det er energikomponenten som igjen gir det største utslaget, mens også prisen på kjørtøy har gjort et hopp fra februar til mars. Transportkomponenten steg med 1,1 prosent.

Kjerneinflasjonen som ekskluderer de to volatile komponentene mat og energi, steg med 0,4 prosent. Det var her ventet en økning på 0,2 prosent, på linje med utviklingen i februar.

Tallene underbygger signalene om at den amerikanske økonomien er i bedring, og vil sannsynligvis fjerne tidligere deflasjonsfrykt og gi ny fart i spekulasjonene om renteøkninger fra Federal Reserve.

De amerikanske indeksfuturene faller i etterkant av inflasjonstallene.

Fakta:
Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere