RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overraskende svak USA-indeks

Sist oppdatert:
Innkjøpssjefindeksen i USA kom inn klart lavere enn ventet for desember
Det viser tall lagt frem tirsdag ettermiddag.

Innkjøpssjefindeksen kom for desember inn på 54,2, som er klart lavere enn ventet. Makroøkonomene på Wall Street hadde ifølge Briefing.com ventet at ISM-indeksen for industrien skulle havne på 57,5.

I november endte forventningsindeksen på 58,1.

Det er spesielt en svakere tendens i forventningene til prisutviklingen som trekker ned indeksen. Delindeksen for prisutviklingen falt fra 74 i november til 63 i desember. Et var ellers fall i alle delindeksene, blant annet falt ordreindeksen fra 59,8 til 55,5.

ISM - USA

ISM manufacturing survey er en månedlig undersøkelse som utgis av Institute for Supply Management den første arbeidsdagen i måneden. Medlemmene i denne organisasjonen er for det meste innkjøpssjefer i store selskaper. De merker dermed fort om økonomien er på vei opp, for eksempel ved at priser stiger eller at det tar lengre tid å få levert varer.

Spørreundersøkelsen blant medlemmene er nasjonal og dekker industrisektoren. Det kommer også regionale tall, og det kommer et eget tall for service-sektoren. Disse publiseres uavhengig av dagens tall.

ISM-undersøkelsen inneholder en rekke tall og målinger, men mest fokus er det på selve hovedtallet: PMI - "Innkjøpssjef-indeksen".

Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

ISM-undersøkelsen er viktig fordi den foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som den publiseres raskt etter at undersøkelsen er gjennomført. På den andre siden reflekterer den synspunkter, ikke harde fakta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere