RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overraskende tall for fondsavkastning

Sist oppdatert:
iMarkedet påviste i går at kundene de siste årene ikke har fått betalt for høyere risiko i pengemarkedsfond. Det overrasker observatører, men en forklaring kan være de siste årenes tunge bedriftsklima
I går skrev iMarkedet at pengemarkedsfond som er klassifisert som lavrisiko, og bare investerer i offentlig garanterte papirer, de tre siste årene har gitt høyere avkastning enn øvrige pengemarkedsfond ( Du taper på å ta risiko ).

Det strider mot teorien om at høyere risiko skal gi høyere avkastning.

Direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening er overrasket over dette, men påpeker: - Tre år blir en for kort periode til å trekke de store konklusjonene.

Han påpeker også at det er en glidende overgang for gruppen øvrige fond. En del av disse fondene tar i praksis ikke mye mer risiko enn dem som er kategorisert som lavrisiko, og dermed skal heller ikke forskjellen i forventet avkastning være stor.

- Men du har jo påvist at fortegnet har snudd, og det har jeg ingen forklaring på, sier Zakariassen, som ikke vil innlate seg på spekulasjoner om hva forklaringen kan være.

Andre observatører iMarkedet har snakket med påpeker at det de siste årene har vært betydelige kursfall for rentepapirer i bedriftsmarkedet, i frykt for konkurs, og dette har ikke bare rammet fondet Odin Pengemarked, som har vært i fokus på grunn av betydelige tap.

Analysesjef Christian Klerck Nilssen i analysebyrået Morningstar Norge ser ser ikke bort fra at de siste årens utvikling har vært spesiell. - I det investeringsklimaet vi har hatt de siste årene, kan det også ha vært større risiko på obligasjonssiden, sier han.

Uansett påpeker han at forskjellene normalt er små.

- Det vi har sett er at det ikke er særlig stor forskjell på pengemarkedsfondene, sier Klerck Nilssen, men legger til at Odin Pengemarked er et unntak. Han sier det viktigste kritieriet for sparere i pengemarkdsfond er størrelsen på minsteinnskuddet.

- Men hvordan skal en kunde være sikker på å unngå det neste Odin Pengemark-fondet?

- Man kan aldri være sikkert. Slike ting kan skje, sier Klerck Nilssen, men han påpeker at kunden kan undersøke en god del på egen hånd. I Morningstars fondsdatabase, som også er tilgjengelig hos iMarkedet - iMarkedets fondsside - kan man se hvilke papirer fondet har sine største investeringer i. Man kan også se hvilken risikoprofil det har, og hva slags kategorier papirer det har investert i.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere