Det som har preget nyhetsbildet i Norge tirsdag, og i stor grad på sosiale medier, er hjemkomsten til den norske ebola-smittede kvinnen som nå behandles på Ullevål sykehus.

Og nettrollene har ikke latt vente på seg denne gangen heller.

- Det er smålig
Dette fikk Wasim Zahid, lege ved Oslo Universitetssykehus, og kjent som Twitter-legen, til å poste følgende status på Facebook-siden sin i kveld:

«Med livet som innsats har hun hjulpet de svakeste i verden, og du protesterer på at vi henter henne hjem for behandling? Det er smålig».


Og det er ikke måte på hva som har vært uttalt i nettavisenes kommentarfelt og på sosiale medier:

- De burde bare latt henne bli igjen, hun utgjør en risiko for hele Norge, og de burde bombet hele Vest-Afrika, er noe av det jeg har fått med meg i dag, sier Zahid til Nettavisen.

- Kan skyldes kunnskapsmangel
- Disse uttalelsene overrasker meg, og vitner om et menneskesyn som må kunne kalles drøyt. Jeg tror at mange av disse uttalelsene bunner i kunnskapsmangel - og derfor også en frykt. Og frykt får kanskje frem det verste i enkelte av oss, sier Zahid, som i dag har forsøkt å spre kunnskap på blant annet Twitter om ebola og smittsomhet.

Han legger ikke skjul på at ebola er alvorlig og farlig.

- Men det er ikke så smittsomt som influensa. Med ebola må man ha nær kontakt med kroppsvæsker for å bli smittet, sier han.

- Uten direkte kontakt er det ingen reell fare for smittespredning, sier han.

Han sier at det den norske kvinnen har gjort er en aktverdig handling.

- En stor porsjon medmenneskelighet
- Hun har forlatt familie og venner for å vise solidaritet med noen av de svakeste og sykeste menneskene i verden - helt uten tanke for eget liv og helse. Og den eneste relasjonen hun har med de hun hjelper er at de er medmennesker. Hennes innsats vitner om en stor porsjon medmenneskelighet og raushet. Når hun nå selv er rammet av en alvorlig sykdom, må vi gjøre alt vi kan for å stille opp for henne, sier han til Nettavisen.

Uten direkte kontakt er det ingen reell fare for smittespredning

- Vi skal være glad for at det finnes mennesker som er villige til å ta på seg oppgaver som ikke alle kan, eller vil, ta, sier han avslutningsvis.

To timer etter at han la ut Facebook-statusen, var den delt 17 ganger - og likt av 335 personer.

- Et renn av kommentarer
Da nyheten kom om at en norsk kvinne hadde blitt ebola-smittet, var det mange som reagerte på at kvinnen skulle fraktes til Norge for behandling.

Nettavisens Facebook-side rant det inn kommentarer.

«Hvorfor få henne hit? Smitte hele Norge også?»

«Smittespredning satt i system! Galskap! Hold smitten der den er og ikke bring den til land der smitten ennå ikke er!»

«Skal jeg nå være ærlig, vil jeg ikke ha henne hjem før hun er frisk. Det er på grunn av den smittefaren hun utsetter oss for, ikke bare her, men hele veien hjem til Norge. Uansett hvor mye hun vil være pakket inn i plastbobler osv, så er det en større risiko for smitte.»

«Stygt å si det, men de kan behandle henne der nede. Ikke utsette andre her hjemme.»

«Når noen reiser av egen fri vilje til et land som er rammet av et så aggresivt virus som ebola, mener jeg at de burde si ifra seg retten til å bli transportert tilbake til sitt hjemland rett og slett for å minske å forhindre at ebola skal spre seg videre.»

HTML EMBED
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));


Noen er imidlertid enige med Wasim Zahid.

«Bli provosert over alle negative ting som blir sagt om den fantastiske uegoistiske hjelparbeider'n som hjelper andre! Få henne hjem og la henne få den hjelpen hun trenger! Stor respekt å ydmykhet Stå på!»

«Blir helt flau over å være norsk når jeg leser de egoistiske kommentarene. Skam dere!»

«Makan til lavpanna innlegg, skal en lete lenge etter. Her er mange som mangler kunnskap, om det meste. Hun er selvfølgelig velkommen hjem, og tusen takk for den jobben hun og andre gjør. Stor respekt.»