RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Oversvømmelser herjer Sentral-Europa

Foto: Trestik Jan (AP)
Sist oppdatert:
Dødstallene og vannet stiger.

Så langt er minst ti personer meldt omkommet etter oversvømmelsene. Verst er det i den tsjekkiske byen Novy Jicin, 26 mil sør for Praha. Det er her personene døde onsdag da elva Odra gikk over sine bredder onsdag.

Hundrevis av mennesker mistet sine hjem.

- Situasjonen er dårlig, selv om den nå har stabilisert seg. Vannet er ikke en trussel for øyeblikket, men værmeldingen er ikke akkurat gunstig, så alle frykter ny flom, sier byrådsmedlem Tomas Vindis til Reuters.

Evakuerer i Wien
Oversvømmelsene i Sentral-Europa er de verste siden 2002, da 17 døde i Praha og vannet ødela byens historiske bygninger for 24 milliarder kroner. Guvernøren i regionen Jaroslav Palas, som nå er rammet hardest, sier at ødeleggelsene allerede beløper seg til et titalls millioner dollar.

I Østerrike har vannstanden i elva Donau økt betraktelig etter det kraftigste regnet på 50 år. Vannivået var forventet å nå sitt høyeste i Wien torsdag. Albertina museet, som huser kjente verk av malerne Monet og Renoir, har begynt å ta inn vann. 950.000 malerier ble flyttet fra museets depot.

Alarm
13.000 mennesker jobbet onsdag med å demme opp for Donau. Flere landsbyer langs elva ble isolert da flere veier ble lagt under vann.

Vestlige Slovakia gikk torsdag i alarmberedskap fordi man forventet at Donau skulle gå over sine bredder. Også i Ungarn forbereder man seg på de voldsomme vannmengdene som kommer nedover Donau.

I Budapest forbereder myndighetene seg derimot på oversvømmelser i den nedre delen av Raba-elva.

I Polen frykter man oversvømmelser 63 steder i landet.

Her kan du sjekke hvordan været blir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere