Oversvømmelse stenger veier i Brumunddal - 21 evakuert fra boligfelt

ØDELA VEIER: Store nedbørsmengder førte til flom og oversvømmelse i Brumunddal natt til tirsdag. Bildet er fra Nordåsvegen.

ØDELA VEIER: Store nedbørsmengder førte til flom og oversvømmelse i Brumunddal natt til tirsdag. Bildet er fra Nordåsvegen. Foto: John Arne Holmlund / Ha (NTB scanpix)

Flere fylkesveier stengt på grunn av oversvømmelse tirsdag morgen.

13.08.19 08:46

Vegtrafikksentralen øst melder tirsdag morgen om flere veier som er stengt på grunn av oversvømmelse:

  • Brumunddal, Hedmark: Fv. 51 Mausetvegen er stengt pga oversvømmelse, omkjøring via fv. 47 Narudvegen.
  • Fv. 52 Nordåsvegen er stengt pga oversvømmelse, omkjøring via fv. 58 Kvemyrvegen.
  • Kv. Spikdalsvegen er også stengt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fylkesveier i Brumunddal er tirsdag morgen stengt på grunn av oversvømmelse. Foto: (Statens vegvesen)

21 personer evakuert

I Brumunddal i Ringsaker kommune i Hedmark måtte flere boliger evakueres mandag kveld. Ringsaker Blad melder om store ødeleggelser. Veier og eiendommer er blitt herjet med i løpet av natta. Flere veier er uframkommelige, og nedgravde rør og kabler ligger i dagen etter at vannet har vasket vekk jord, grus og asfalt. I FUS Øverkvern barnehage står deler av uteområdet under vann.

Se bildeserie i Ringsaker Blad med bilder av vannets herjinger

- Det er nå evakuert 21 personer fra 10 boenheter. Vannstanden er i ferd med å normalisere seg, kommunens ressurser brukes til å avhjelpe vannløp, rydde veger og sikre utsatte områder, melder Innlandet politidistrikt tirsdag rett før klokka 06.

Ved 22-tiden mandag begynte flommen å true bebyggelsen i Brumunddal. Da hadde vannet flyttet en dukkestue og deler av en fundamentering til boligen i et byggefelt på Flåhagen.

– Regnet har medført bevegelser i jordmasser i Brumunddal, en elv har gått over sine bredder og gravd unna masse under flere bygninger, uttalte operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til NRK ved 5-tiden tirsdag morgen.

De første to personene ble evakuert halvannen time etter midnatt.

Les også: Her skal det bøtte ned de neste dagene

Klikk på bildet for å forstørre.

VANN OG GJØRME: Fotballbanen på Øverkvern barnehage ligger under et tykt gjørmelag. Masse gjørme på plassen. Brannvesenet har pumpet vann til langt på natt. Foto: Asgeir Høimoen (Ringsaker Blad)

Klikk på bildet for å forstørre.

FULL INNSATS: Brannmannskaper i innsats i Brumunddal mandag kveld. Foto: Gaute Freng (Ringsaker Blad)

Usikre på fundamentene

Til NTB sier Hoft at boligene ble besluttet evakuert fordi de er usikre på fundamentene. Han kaller det et forebyggende tiltak som gjøres med tanke på sikkerheten til beboerne.

– Vi vil fortløpende, sammen med kommunen, gjøre vurderinger om flere må evakueres, sa Hoff til NTB tidligere natt til tirsdag.

Det regner fortsatt og er store vannmasser i området, men været har ifølge operasjonslederen stabilisert seg. Til NRK forteller han om en del materielle skader og stengte veier.

Det er ikke meldt om personskader.

Klikk på bildet for å forstørre.

HELE HAGEN BORTE: Store ødeleggelser i Flåhagenfeltet i Brumunddal etter flommen natt til tirsdag. Foto: John Arne Holmlund / Ha (NTB scanpix)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.