RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overtid øker sykefraværet

(Scanpix)
Overtidsbruk, arbeidsmiljø og konjunkturer har stor betydning for sykefraværet, konkluderer en ny doktoravhandling.

– Økt bruk av overtid er ikke forenlig med lavt fravær. At overtid øker langtidsfraværet, er et viktig signal om hva endring av arbeidstidsbestemmelsene kan føre til. Det er derfor lite realistisk å kreve mer overtid og samtidig forvente at fraværet skal gå ned, sier doktorgradsstipendiat Solveig Osborg Ose til NTB.

Doktoravhandlingen er innlevert ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), og arbeidet er delvis finansiert av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

I avtalen mellom staten, LO og NHO om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) legges det stor vekt på arbeidsmiljøets betydning for sykefraværet.

Osborg Ose, som nå er forsker ved SINTEF Helse, peker også på arbeidsmiljøets betydning, blant annet ved at bedrifter med mye støy, mye ensidig arbeid, mange tunge løft og uheldige arbeidsstillinger opplever et høyere sykefravær.

Gjennom en egen kartlegging av arbeidsmiljøsituasjonen i over 300 private bedrifter har hun funnet at variasjoner i fraværet delvis forklares av arbeidsmiljøet i de ulike bedriftene, men at økonomiske faktorer som lønn og arbeidsledighet også er viktige.

Arbeidsledighet og sykefravær henger nøye sammen. Konjunkturene er viktige ved at det er en sterk negativ sammenheng mellom arbeidsledighet og sykefravær. Ifølge funnene i doktoravhandlingen virker arbeidsledigheten disiplinerende på sykefraværet.

- Dette skyldes blant annet at folk blir redde for jobbene sine, men det finnes også andre faktorer som kan forklare en slik sammenheng, sier hun.

Osborg Ose ser lite i dagens politikk som tyder på at fraværet vil gå ned i fremtiden.

- Pensjonsreformen og ønske om flere marginale arbeidstakere i arbeidslivet går dårlig sammen med ønsket om et lavere fravær, tyder ikke på det, sier dr.polit. Solveig Osborg Ose.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere