Overtramp med navn og bilder

Foto: Politiet/Privat

Kommunalsjef Jan Erik Norder mener medier som viser usladdede bilder og navngir den tiltalte i «Stathelle-saken» begår grove overtramp. Han mener de fullstendig neglisjerer barna som er berørt i saken.

23.08.13 12:47

Norder understreker at han ikke vil si noe om hvilken skole de involverte barna går på, eller om de går på skole i Bamble i det hele tatt, skriver Porsgrunns Dagblad.

- Men på generelt grunnlag kan jeg si at de mediene som uten skrupler viser usladdede bilder av den siktede, og går ut med fullt navn på vedkommende, begår grove overtramp. I slike saker er det eneste som teller å skjerme de nærmeste på en best mulig måte. Spesielt når det er barn inne i bildet. Her har de ikke tatt slike hensyn i det hele tatt, sier han bestemt.

Har rutiner
Skolesjefen forteller også at Bamble-skolen har rutiner når slike og lignende situasjoner oppstår.

- Som skoleeier er vi nødt til å være forberedt på at mange forskjellige hendelser vil oppstå. Da er det viktig å ha rutiner. Det har vi, sier han.

Slå tilbake
Skolesjefen i Bamble sier også at situasjonen for de aktuelle familiene i utgangspunktet er vanskelig, og at mediene som går lengst i sin jakt på å holde saken varm med stadig mer avslørende detaljer, ikke gjør den noe enklere.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tom B. Hansen

- Jeg er rett og slett redd for at dette vil slå tilbake på barna, sier han bestemt.

Åpenhet
Skolen dette dreier seg om har valgt å informere foreldrene åpent gjennom et brev fra rektor, som også er åpent på skolens nettsider.

De har valgt å gå ut med informasjonen for å kunne tone det hele ned. Dette har også blitt anerkjent av en av landets mest anerkjente barne- og krisepsykologer.

Riksdekkende
Skolesjefens reaksjon relaterer seg først og fremst til riksdekkende medier, som for eksempel VG og TV2, som i lengre tid har navngitt den tiltalte politimannen. Norder hadde ikke sett TV2s innslag tirsdag kveld, der de viste et langt innslag med levende bilder av den tiltalte i tjeneste i politibåten utenfor Brevik.

Mange reagerer
Skolesjefen er ikke alene om å reagere på disse tingene. Både bekjente av den tiltalte og kolleger av ham i politiet har ved flere anledninger uttalt at de synes enkelte medier går alt for langt.

Press
Politiadvokat Lise Dalhaug har også ved flere anledninger, både direkte og indirekte, skrevet at hun synes det er et stort press fra mediene for å få bekreftet eller avkreftet rykter. Det var også det som var hovedgrunnen til at de endret praksis når det gjelder uttalelser i saken fra politiets side. Nå kommenterer de bare når de selv kaller inn til pressekonferanse.

Les flere saker i Porsgrunns Dagblad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.