Denne måneden kom bekreftelsen:

Digital ansiktsgjenkjenning er kommet så langt at myndighetene i Kina nå bruker teknologien for å overvåke etniske minoriteter.

I Xinjiang, et muslimsk-dominert område helt vest, med grenser både mot Pakistan og Afghanistan, er et statlig overvåkingsprogram allerede i full drift, ifølge Bloomsberg.

Her er det opprettet såkalte "sikre soner", omringet av geo-gjerder med kameraer som alarmerer myndighetene dersom mennesker som tilhører nærmere bestemte grupper befinner seg mer enn 300 meter utenfor tillatt område.

Programmet kalles «Xue Liang», som kan oversettes med «folkets lange øyne». I klartekst betyr det at kommunistpartiets kamera(t)er ser deg, alltid, overalt - ikke ulikt George Orwells "Storebror ser deg" i den berømte framtidsromanen 1984.

Og de såkalte framtidsekspertene har lenge forutsett, eller advart, om hva som er på gang:

For eksempel holdt amerikanske Amy Webb et gnistrende foredrag på konferansen til Online News Association i i Washington i fjor høst.

Her fortalte hun blant annet om kinesernes "Smile to pay"-prosjekter, hvor hundretusener av forsøkskunder allerede betaler med et smil til kameraet ved kassa, som igjen er koplet opp mot bankkontoen.

Ifølge Washington Post skal Kina ha omlag 170 millioner CCTV-kameraer (closed sircuit tv) plassert rundt omkring i det enorme landet. Arbeidet i Xinjiang er ledet av det statlige China Electronics Tehchology Group.

Selskapet skal ha planer om å installere 400 millioner nye kameraer i løpet av tre år, koplet opp mot biometriske data fra vanlige kinesiske ID-kort. Disse kan brukes både til å identifisere enkeltpersoner - og grupper med særskilte etniske trekk.

Kritikere som Human Rights Watch har fordømt den omfattende overvåkingen som "brudd på internasjonale menneskerettigheter", og kritiserer at de 10 millioner etniske uighurene i området også har fått andre restriksjoner - på alt fra reiser til møtevirksomhet.

Kinesiske myndigheter forsvarer seg med at det er nødvendig på grunn av omfattende etnisk uro og islamsk terror i området.

Spørsmålet for oss her i Vesten er om vi overhodet er i stand til å verge oss mot utvekstene til denne teknologien. Kina har et helt annet forhold til menneskerettigheter enn oss, og kan eksperimentere nærmest uhemmet med millioner av mennesker.

Her hjemme vil nok Datatilsynet forsøke å bremse så godt de kan. Men hva skjer når flertallet av kundene synes det er helt greit å betale med et smil på Rema?

Og hva vil skje når vi også synes det er greit at politiet bruker ansiktsgjenkjenning til å fakke forbryteren som akkurat nå for fire minutter siden stakk av med et smykke fra gullsmeden på Karl Johan?

Da er veien kort til at myndighetene ikke bare har full kontroll over "Winston Smith" fra 1984, men på oss alle.