RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overvekt i svangerskapet

Foto: Trening.no (Trening.no)
Lettere å få fødselskomplikasjoner dersom du er overvektig.

(SIDE2): Gravide kvinner som er overvektige har en sterk forhøyet risiko for å få diabetes og fødselskomplikasjoner. Det viser en ny studie fra Danmark.

Denne artikkelen er levert av Trening.no

Overvekt og fedme er en av de viktigste risikofaktorene knyttet til graviditet og fødsel. I en oversiktsartikkel gjennomgår forskerne komplikasjonene som er forbundet med fedme og graviditet. En av tre gravide kvinner i Danmark er overvektige definert ut fra en BMI på over 25. Forholdene er trolig like i Norge. Overvekt og fedme blant kvinner i fertil alder har økt 2 - 3 ganger i løpet av en generasjon i Norge.

LES ANDRE SAKER FRA TRENING.NO HER
Gravide og trening
Spørsmål og svar om trening under svangerskapet
Trening under svangerskapet

Overvektige kvinner har større problemer med å bli gravid enn andre, og de har også en større risiko for å oppleve spontanabort. Risikoen for å utvikle svangerskapsforgiftning, svangerskapsdiabetes og andre sykdommer er også større. BMI over 30 gir sju ganger økt risiko sammenlignet med normalvektige for å utvikle svangerskapsdiabetes. Selve fødselen blir også mer komplisert for overvektige kvinner.

Overvektige gravide føder ikke bare større barn; barna har selv en større risiko for å bli overvektige, med de sykdommene det kan føre med seg, samt risikoen for selv å bli overvektig når de skal føde barn. Gravide som sliter med overvekt er derfor en utfordring for helsevesenet, og forfatterne konkluderer med at overvektige kvinner som ønsker å bli gravide, bør gis råd i tide om at de bør gå ned i vekt.

De skriver at det fortsatt er forbundet med tabu å konfrontere overvektige kvinner med sine vektproblemer, ikke minst i den sårbare perioden under graviditet og barsel. Men det er avgjørende at problemet blir tatt opp slik at kvinnene får rådgivning på en kompetent måte.

De danske forskerne påpeker at ernæring og vekst i fosterstadiet påvirker utsikten for god eller dårlig helse for barnet senere i livet, samt at overvektige kvinner har lavere nivå av folinsyre enn normalvektige kvinner.

Kilde: Vinter C, Tanvig M, et.al. Overvægtige gravide og komplikationer i relation til graviditet og fødsel. Ugeskr Læger 2012; 174: 1079.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere